-->
otok Lokrum
Otok Lokrum
PROKLETSTVO LOKRUMA

U sjenci dva mnogo čuvenija prokletstva - "prokletstva faraona Tutankamona" i
"prokletstva dijamanta Houp" - danas živi jedna stara legenda koja se već decenijama prepričava u gradovima Sredozemlja. Ona je vezana za jedan od najljepših hrvatskih otoka - Lokrum.

U svijetu su danas poznate legende o dva prokletstva : "prokletstvo faraona Tutankamona" i "prokletstvo čuvenog dijamanta Houp".
U svijetu su danas poznate legende o dva prokletstva : "prokletstvo faraona Tutankamona" i "prokletstvo čuvenog dijamanta Houp". O zanimljivoj storiji o prokletstvu egipatskog faraona Tutankamona, koji je vladao jedva devet godina - od 1358. do 1349. pr.n.e. napisane su knjige i snimljeni dokumentarni filmovi.

Priča je posve bizarna, najmanje tridesetak učenjaka koji su imali veze sa otkrićem Tutankamonovog groba i posmrtnim blagom koje je u njemu otkriveno, izgubili su živote prijevremeno i pod sumnjivim okolnostima. Svakako, najglasovitiji među njima bili su britanski arheolozi Hauard Karter i lord Karnarvon !

nostalgija zanimljivosti

ŽIVOPISNI OTOK

Legenda o drugom najpoznatijem prokletstvu - "prokletstvu dijamanta Houp"- čija je
vrijednost procjenjena na 42,52 karata, također je manje-više poznata i sličnog je
sadržaja. Ni skupocijeni Houp, naime, nije donio mnogo sreće nijednom od bivših
vlasnika, počev od zlohudog francuskog kralja Luja XIV pa do američke bogate
nasljednice Evelin Vols Mek Lin. U sjenci ova dva u svijetu opće poznata prokletstva,
danas na Jadranu živi jedna stara legenda koja se već decenijama prepričava u gradovima i zemljama Sredozemlja. Ona je vezana za jedan od najljepših hrvatskih otoka, Lokrum, koji se nalazi u priobalnim vodama Dubrovnika. Istina je da je Lokrum, sa svojom rajskom florom i faunom, bio privlačan mnogim europskim osvajačima, krunisanim glavama i bogatunima. Ipak, nikome od njih nije donio sreću. Naprotiv. Od polovice 19. stoljeća pa sve do potkraj Prvog svjetskog rata, dubrovački otok je bio u sastavu Austro-ugarske monarhije i pretvoren u ljetni rezidencijalni posjed bečke carske porodice. U njegovim živopisnim morskim lagunama i prekrasnim dardinima, uživali su najugledniji austro-ugarski prinčevi, plemići i dvorjani, a povremeno su u njegovoj prirodnoj i klimatskoj rajskoj raskoši uživali i sami članovi carske porodice Hasburgovaca. Tako je Lokrum bio svjedokom njihovih radosti, ljubavnih strasti i romansi, ali i njihovih tragedija. Krenimo redom.

NA SMRT OSUĐEN

Oto Fridrih Vilhelm (1845-1886), poznatiji kao Ludvig II, kralj i ljubavnik utjecajne Elizabete Bavarske, majke austrijskog nadvojvode i prestolonasljednika Rudolfa, boravio je na dubrovačkom otoku kao zaručnik Elizabetine sestre. Vrativši se kući saznao je da ga je Bavarski ministarski savjet proglasio ludim i svrgao s prijestolja. Nekoliko dana kasnije nađen je mrtav u jezeru kraj svog imanja. U Aprilu, 1864. godine sa Lokruma, na kome je boravio sa svojom lijepom suprugom Šarlotom, na daleki put u Meksiko zaplovio je brat cara Franje Josifa I, nadvojvoda Maksimilijan, koji će tamo, proglasivši se za meksičkog cara, biti uhapšen, zlostavljan, osuđen na smrt i strijeljan. Šarlota će se još
jednom vratiti na Lokrum, ali će tamo doživjeti brodolom i jedva ostati živa. Ipak, njen kraj bit će tragičan: umrijet će pomracena uma u Maksimiljanovom glasovitom dvorcu Miramare nedaleko od Trsta. Novi vlasnik Lokruma postat će prestonasljednik Rudolf (puno ime Franc Karl Josif), jedinac Franca Josifa I i Elizabete Bavarske, koji je na dubrovačkom otoku proveo svoj medeni mjesec sa zaručnicom Stefanijom. Stari dubrovački kroničari kažu da se "zemlja zatresla a more uznemirilo" kada su se Rudolf i Stefanija prvi puta iskrcali na pješčanu lokrumsku obalu. Bio je to, kažu Dubrovčani, predznak skore Rudolfove tragedije. Pucnji u Sarajevu i zaista, 29. Januara, 1889. godine u dvorcu Majerling odigrat će se tragedija koja će mnogo kasnije postati temom mnogih dokumentarnih storija, romana, tv-serijala i filmova. Opijen pomućenim strastima i ljubomorom, austrijski prestonasljednik će na krevetu prekrivenom mirišljavim ružama, ubiti svoju ljubavnicu, 17-godišnju baronesu Mariju fon Veceru, prekrasnu živahnu kćerku ugarskog plemića Albina fon Vecere, a nakon toga pucat će sebi u slijepočnicu i tako okončati svoj kratki ali uzbudljivi život (1858.-1889.)
  Konačno, legende kažu da su se 1914. godine spremali ljeto provesti na Lokrumu i austrougarski prijestolonasljednik Franjo Franc Ferdinand i njegova lijepa supruga Sofija Hohenberg.
No, prije odlaska na dubrovacki otok, oni su posjetili Sarajevo gdje su 28. Juna brutalno ubijeni u atentatu, koji je na njih izvršila grupa zavjerenika sa Gavrilom Principom na čelu. Ta tragedija izazvala je u Europi pravu katastrofu. Ona je, kako je poznato, bila neposredni povod i uvod u Prvi svjetski rat u kome su pala - tri carstva - austrougarsko,
tursko i rusko. Bilo kako bilo, legenda o "prokletstvu otoka Lokrum" još uvijek traje, čekajući darovite pisce i filmske scenariste, koji ce od prastarih kronika i narodnih kazivanja načiniti priču za sva vremena.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.