-->

Pojam reinkarnacije, a da se ne bavimo starim Grcima i Rimljanima i njihovim pojmovima, jer stariji je od njih, u suštini označava ideju da se (prvenstveno ljudska) duša nakon smrti seli u novo telo ili prema dogmi budizma označava čitav mentalni proces koji sledi nakon smrti (ljudskog) bića. Dogma je, inače, mišljenje koje ne dozvoljava da se u njega sumnja. Postavljaju je obično političari i sveštenici.



Nostalgija Zanimljivosti, reinkarnacija, Platon


Platon, najuticajniji pristalica “selidbe duša” (reinkarnacije) evropske antike
 

Reinkarnacija nije učenje koje je poteklo sa određenog izvora nego je višestruki skup raznih učenja koja su se protkalo praktično kroz sve religije. Hrišćanstvo, koje se trudi da ne poznaje pojam reinkarnacije, upoznalo se s njim preko francuskog spiritiste Alana Kardeka, 1857. godine. Naravno da su znali o čemu se radi i ranije, ali sama reč reinkarnacija ulazi u upotrebu među hrišćane tada, a do tada baktali su se izrazima poput seljenje duše, menjanje tela i čuveno ponovno rođenje.


Spiritista je, inače, onaj koji tvrdi da prenosi poruke mrtvih živima, a za iste pare i obratno.


Najznačajnije religije gde je reinkarnacija glavna u veri su hinduizam i budizam, sa ukupno oko milijardu i po vernika. Svojevremena anketa među hrišćanima pokazala je da oko 35 % njih veruje u reinkarnaciju.


Hinduizam


U najstarijim hinduističkim tekstovima, Vedama, reinkarnacija se ne pominje. Tek u Upanišadama, oko 2.700 godina starim, ključna ideja postaje da ljudsko biće u sebi nosi besmrtnu dušu, Atman, koja se nakon smrti otelotvoruje u novom telu, ljudskom, životinjskom ili pak u telu polubogova, Deva. Kakvo će telo dobiti zavisi od dela koja je činio u ovom životu, a o tome odlučuje Karma.

Ko kako radi tako će mu biti, od dobrih dela dolazi dobro, od loših zlo – tako Upanišade uče šta je Karma.


Budizam


Nastao pre oko 2.500 godina, ne priznaje besmrtnu dušu koja se po default-u inkarnacijom nađe u drugom telu, već sve zavisi isključivo od zasluga same osobe, ali i od mišljenja višeg, odnosno božanskog bića. Praktično, činite dobra dela, ali ako niste po volji nekom od božanstava možete se roditi u životinjskom, ali i u carstvu demona, odnosno u njihova četiri glavna ili 160 pomoćnih paklova.


Judaizam



Reinkarnacija se ne pominje u Tanakhu, jevrejskom nazivu za Bibliju, ali na više mesta se pominje u Talmudu i ni najmanje iznenađujuće – u Kabali, mističnoj tradiciji judaizma, koja vuče korene iz Tanakha, ali je isključivo usmenim putem prenošena kroz vekove. Uglavnom, prihvataju seljenje duša, ali to su đavolska posla. Samo zla duša može da se useli u drugo telo.


Hrišćanstvo



Hrišćanske crkve potpuno odbacuju reinkarnaciju. Zašto, najbolje odslikava monografija izvesnog katoličkog teologa koja glasi: U Bibliji nisam našao nikakav nagoveštaj toga što nazivate reinkarnacijom.


Islam



Pošto vuče korene, kao i hrišćanstvo, iz jevrejske tradicije, islam odbacuje reinkarnaciju.




Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.