-->
Vidjadar Suradžprasad Najpol, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001. godine, rođen je na Trinidadu, najvećem ostrvu u današnjoj ostrvskoj državi Trinidad i Tobago. Od 1950. živi u Engleskoj.

Najpol iliti savremeni nobelovci

Osim svojih romana, Najpol je poznat i po izvešćima iz različitih zemalja i kultura sveta, staromodno rečeno kao putopisac, mada njegova iskustva i naknadna analiza putovanja iskaču van uobičajene forme putopisa.


Nakon putovanja u Iran, sredom vrtloga revolucije, i u još nekoliko islamskih zemalja, predstavio je islam u jednoj svojoj slabo vrednoj pomena knjizi veoma negativno, tako da su ga pojedini autori kritikovali da je kao Radjard Kipling klišejski suprotstavio Istok i Zapad, održavajući i podržavajući tako stare predrasude.

Najpolov roman Pola života i jeste i nije preporuka za čitanje. Jeste i nije jer čitajući, ako ste pre toga načitani, možete uočiti kako književni plagijator politički dođe do nekad prestižne, a sada onemoćale Nobelove nagrade.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.