-->
Od Indije do četničkog vojvode iliti od Indije do Srbije

Dobroslav Jevđević je bio političar i samoprozvani (poznato?) četnički vojvoda u Hercegovini tokom Drugog svetskog rata. Pre rata bio je član organizacije jugoslovenskih nacionalista, narodni poslanik kao član Jugoslovenske nacionalne stranke i vođa opozicije prema kralju Aleksandru sve do ubistva istog 1934. godine.



Nakon Aprilskog rata Jevđević je postao četnički vođa u Hercegovini i stupio je u pokret Draže Mihailovića. Sarađivao je sa Italijanima, a kasnije i sa Nemcima. Iako je Jevđević formalno priznavao autoritet Dragoljuba Mihailovića, brojni činioci su ga učinili nezavisnim od Mihailovićeve komande i odveli ga u brojne zločine. Tokom zajedničke italijansko-četničke operacije Alfa, Jevđević i njegovi četnici su bili odgovorni za ubistva između 500 i 1.700 muslimanskih i katoličkih civila u oblasti Prozora. Njegove snage su učestvovale i u jednoj od najvećih operacija sila Osovine, operacije Vajs, u zimu 1943. Kasnije su se njegove snage stopile sa drugim kolaboracionističkim odredima koji su se povukli prema zapadu i stavljeni pod komandu SS-a. Ako ste i pored ove kratke biografije raspoloženi da pročitate njegovo "viđenje" srpske istorije, stoji vam na raspolaganju: Od Indije do Srbije (Ћирилица)

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.