-->

Stiven Hoking smatra da bi stvaranje savršenih mislećih mašina moglo da predstavlja pretnju za opstanak čovečanstva. Britanski naučnik ističe da se postojeća primitivna forma veštačke inteligencije pokazala kao veoma korisnom, ali da postoji strah od posledica stvaranja nečeg što bi moglo da se meri sa čovekom ili čak da ga nadmaši.



Razvoj potpuno veštačke inteligencije mogao bi da označi kraj ljudske rase. Ona bi se osamostalila i sve ubrzanije redizajnirala. Uslovljeni sporom biološkom evolucijom, ljudi ne bi mogli da se takmiče s njom i bili bi prevaziđeni, istakao je Hoking.
Njegovo upozorenje usledilo je kao odgovor na pitanje šta misli o daljem unapređenju tehnologije koju sam koristi u komunikaciji, a koja podrazumeva osnovni oblik veštačke inteligencije. Hoking, koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), progresivne neuromotoričke bolesti, dobio je novi sistem za govor koji je razvio Intel, a na čijoj je izradi radio i tim stručnjaka britanske kompanije Swiftkey. Njihova tehnologija, koja se već nalazi u aplikacijama za tastaturu pametnih telefona, uči kako Hoking razmišlja i sugeriše reči koje je bi on mogao da upotrebi.
Hoking je govorio i o prednostima i opasnostima interneta. On je naveo da bi internet mogao da postane komandni centar terorista: "Neophodno je da internet kompanije učine više da bi predupredile tu opasnost, ali teškoća je u tome da se to ne učini na uštrb slobode i privatnosti".


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.