-->
Muziko terapija predstavlja primenu muzike u cilju postizanja terapijskih efekata






Specijalno odabrana muzika može da poboljša stanje psihe i da izazove promene u ponašanju polesnika koja če ga dovesti do stanja prevazilaženja slabosti i kriza. Muzika leči bolesnika, a ne bolest. Ona aktivira latentne životne snage i imunobiološki sistem, pobuđuje emocije, pruža čoveku prijatan doživljaj, zadovoljava njegove potrebe za lepim, za neostvarenim snovima. Dinamika u muzici predstavlja psihoanalitičku požudu i psihofizički tok nabijanja i pražnjenja. Muzika svojim elementima, ritmom i tempom, deluje na prag uzbuđenja utičući da se čovek oseća življe.

Na somatskom (telesnom) nivou muzika (zvuk) izaziva disbalans krvnog pritiska, promene frekvence otkucaja srca, brzine cirkulacije krvi, nivoa šećera i masnih kiselina u krvi, sedimentacije, galvanskog električnog otpora, elektropropustljivost; utiču na lučenje želudačne kiseline, peristaltiku želudca i creva, a izaziva čak i promenu vida zbog zbog zakrivljene dužice. Utiče i na veliki broj neurohemijskih procesa, recimo ezimske reakcije.

...
Primenom Dubokog disanja na ritmički način, postiže se potpuna relaksacija koja omogućuje zajedno sa plavim osvetljenjem da muzika uzali u dublje slojeve naših misli i osećanja. Poznato je da ritam i dubina disanja stoje u tesnom odnosu sa našim opštim zdravstvenim stanjem. No, manje je poznato da ona zavisi od naših misli i osećanja. Dubiko ritmičko disanje poboljšava ne samo razmenu gasova već vrši i masažu abdominalnih organa stimulišući istovremeno i pleksus solaris.  Dodatni upliv odgovarajućih melodija dovodi tako do dubinske relaksacije.
U tom slučaju potisnuti kompleksi, uklještene emocije, psihički šokovi, najčešće još ranog detinjstva, rešavaju se. Razrešenje nastupa ili direktno ili putem simboličkih vizija.

U narodnoj tradiciji je verovanje da zvuk rasteruje zle duhove. U religiji, zvuk zvona ima uglavnom praktičnu funkciju ( priziva ili upozorava)  ali i da očisti prostor. Istorija pamti da je za vreme masovnih epidemija zvonjava imala blagootvorno dejstvo na zaražene. To je zato, objašnjava savremena nauka, što pri udaru metala o mmetal, osim čulnog zvuka, proizvodi se i ultra zvuk za kojeg je poznato da suzbija  razvoj virusa i bakterija.
Nasuprot ovome zvuk može imati i negativnu primenu.

Ritam i tonalitet pojedinih zvučnih vibracija može biti tako podešen da pobuđuje destruktivne težnje u ljudskoj psihi, ali i da ima dejstvo i na neživu okolinu. Poznato je da pojedini zvuci dovode staklo do vibriranja, a uz pomoć nekih zvukova moguće je razbiti staklo. Borbeni pokličm ''kiai'', kada se dobro izvede, u deliću sekunde dovodi protivnika u stanje oduzetosti. Biblija govori o Jerihonskim trubama uz pomoć kojih su Jevreji suršili grad Jerihon, a Fransoa Lenorman, u svojoj Holedskoj magiji, piše kako su sveštenici starog Vavilona mogli pomoću zvuka u vazduh podizali teške stene koje ni hiljadu ljudi nije moglo podići od zemlje.  Nauka, usko se parcelišući i usmeravajući u strogo ograničenim pravcima nije u stanju da objasni vezu između zvuka i fizikalnih efekata izazvanih zvukom. Nauka objašnjava da zvuk proizvodi zgušnjavanje i razređivanje vazduha na bubnoj opni, a ezoterijsko tumačenje je da je vazduh samo telo kroz koje se prenose vibracije, a da osnovu zvuka čini zvučni eter.
 Određeni zvuk na pesku na tankoj i čistoj ploči crta prekrasne ornamentalne  strukture (spirale, koncentrisane krugove, zvezdaste lamele itd.). Svaka promena visine tona, odnosno promena frekvencije zvučne vibracije, izaziva promenu takvih slika. Biljke koje su bile izložene određenoj muzici( muzici Hajdna, Bramsa, Betovena i Šuberta) rasle su intenzivnije. Ali zato drugqa vrsta muzike ( gde se čuju bubnjevi) ne prija im uopšte.   Kako muzika ima moć da aktivira u nama snage i kreativnog i destruktivnog dejstva, to je na nama da izaberemo kojom ćemo se njenom svojstvu prikloniti *Istinito i lažno može biti samo naše mišljenje, a  ono je subjektivno i relativno, te je njegova istina relativna.*

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.