-->

Oskar, mačak sa ratnog broda Bizmark, preživeo je tri ratna potapanja – na jednom nemačkom (pomenutom Bizmarku) i na dva britanska broda. Oskar je bio crno-beli mačak, tačnije crn sa belim grudima i šapama i ušao je u legendu

ratni brod bizmark

A legenda, kao i svaki mitovi, ispreda neverovatne priče i laže kad kaže da je Oskar bio brodski mačak na ratnom brodu Bizmark, inače strahu i trepetu pomorskih bitaka Drugog svetskog rata. Kada je Bizmark potopio britanski Hud u epskoj, pravom značenju te reči, bici i kada je zatim praćen od celokupne britanske flote potopljen i sam – stotinu i nešto članova posade sa Bizmarka preživelo je, a među njima i Oskar.

Nije zgoreg pročitati nešto o poslednjoj velikoj pomorskoj bici i sudbini ratnog broda Bizmark i to baš ovde :)

Istorija kaže da je Bizmark potopio britanski Hud, pre njega najveći ratni brod na svetu i da se nakon toga celokupna britanska flotilla, potpomognuta avijacijom, okomila na usamljenog Bizmarka, čija je prosečna starost posade, usputno rečeno, bila svega 21 godinu.

Razarač Kozak imao je “čast” da zada poslednji udarac Bizmarku i… sada Britanci preuzimaju stvar, naime spasavaju mačka Oskara i nazivaju ga Sem. U bitku su bile uključene i podmornice, avioni, razarači, krstarice, a Bizmark je bio potpuno oklopljen brod – mornari su spavali na metalnim ležajevima, doručkovali, ručali i večeravali za metalnim stolovima, ali to nije sprečilo britanske mornare da izvade debelu hrastovu dasku iz vode koja gori i mačka Oskara na njoj.

Elem, kako to biva, britanski razarač Kozak biva pet meseci kasnije torpedovan od nemačke podmornice i svi članovi posade ginu sem… brodskog mačka po imenu Sem. Tvrde neki da se i dalje odazivao samo na Oskar. Dakle, Sem preživeo, spasioci ga prebacili na Gibraltar. Tu je bio neko vreme, a onda ga ubace u vatru opet i to na nosač aviona Rojal. Nekako, sudbina je to, mesec dana kasnije druga nemačka podmornica torpeduje i potopi britanski nosač aviona i mačak Sem… spasili ga, naravno. Onda mačka Oskara-Sema britanska mornarica penzionisa i ovaj preminu 1955. godine u irskom Belfastu.

Nemački ratni brod Bizmark je porinut 1939. godine.

Nemački ratni brod Bizmark je porinut 1939. godine.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.