-->

Automatsko pisanje ili nesvesno, psihičko pisanje, odnosi se na čin pisanja bez udela svesti ili volje gde proces nije unapred osmišljen.

 Automatsko pisanje susrećemo kod spiritista, ezoterista i nadrealista. Upravo je automatsko pisanje glavno tehničko sredstvo nadrealista. Nadrealisti primenjuju postupke automatskog pisanja inspirisani psihoanalizom i posebno poezijom Lautréamonta i Rimbauda. Automatizam, kao osnova nadrealističkog delovanja, definisan je već u Bretonovom prvom Manifestu nadrealizma, kao vid eksperimentalne tehnike koja treba da izrazi kreativnu snagu nesvesnog. Prvi tеkst koji je realizovan primenom ovog mеtоda, Lеs Champs Magnétiques, objavljen je 1919. godine u časopisu Littérature, a nаizmеničnо su ga pisali André Breton i Philippе Sоupаult.
Kontrolor

Ova se pojava tumači na različite načine: Spiritisti smatraju da su posredi poruke pokojnika, psiholozi misle da se radi o nesvesnom ili psihološkom automatizmu, dok ezoteričari tvrde da se radi o očitovanju nadsvesti. U suštini je to zapravo nesvesno pisanje u toku koga osoba kao u nekom transu drži olovku nad hartijom ili prste nad tastaturom i pokušava da ne misli ni na šta, a zatim ruka počinje da ispisuje reči ii crteže. Ponekad se dobijaju nerazumljive poruke, a često se mogu pročitati i reči na nekom drugom, a ne maternjem jeziku.

 Kako god, ispod imate primer automatskog, potpuno nesvesnog pisanja gde nisu vršene nikakve naknadne ispravke, ni gramatičke ni bilo kakve.


KONTROLOR

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.