-->

UWB76, The Buzzer (zvučni signal), je ruska *brojčana stanica koja (na kratkim talasima 4625 kHz) svakodnevno emituje signal 23 sata i 10 minuta, počevši od sedam sati i pedeset minuta ujutru. Smisao stanice je nejasan i ostaje zagonetka.

 Stanica kontinuirano emituje kratki, monotoni ton, koji se ponavlja oko 25 puta u minuti. Ton se u početku produžavao na minut od punog časa, da bi u jesen 2009. godine taj ton nestao i od tada se emituju, izuzetno retki, govorni signali. U septembru 2010. godine emitovanje signala je prekinuto na nekoliko dana i kada je počeo ponovo da se pojavljuje desilo se iznenađenje: prvi put je emitovana muzika i to deo iz Labudovog jezera od Čajkovskog.

 Stanica je u funkciji od početka osamdesetih godina proteklog veka, mada ima nagoveštaja da emituje od 1973. godine. Često se mogu čuti u pozadini glasovi (na ruskom) i neobični tonovi što daje pretpostavku da nije plejbek u pitanju, već da je emitovanje “uživo” sa konstantno uključenim mikrofonom.

Tako se u novembru 2001. godine čuo sledeći razgovor na ruskom jeziku: “Ovde 143. Aparat ne radi. To je, sistem emituje. Trenutno se radi u pogonu na prevođenju”. U septembru 2010. godine, nakon muzike iz Labudovog jezera, čulo se u pozadini: “Trebalo bi da funkcioniše, ali je slab“.

U višegodišnjoj istoriji stanice emitovano je samo oko 25 govornih poruka i to je glavno što je razlikuje od ostalih *brojčanih stanica. Ovde možete čuti jednu poruku od UWB76: 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Buzzer_2013_01_24.ogg

Šta su *brojčane stanice?

 Brojčane stanice su kratkotalasne radio emisije koje emituju brojeve, slova i polifone tonove. To su šifrovane poruke koje koriste tajne službe za komunikaciju, ali i vojska i diplomatske službe raznih zemalja. Obično poruke prenose ženski glasovi, ređe muški, mada ima slučajeva da se čuju i dečji, kao i androgeni (nedefinisani) glasovi. Od osamdesetih godina prošlog veka to su najčešće kompjuterski generisani glasovi.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.