-->

Brojke vojnih snaga pojedinih zemalja u nekim sekvencama su zaista neverovatne, a među prvih pet koje imaju najviše vojnika našle su se ove države:

Kina
Zemlja s najviše ljudi ima i najbrojniju vojsku i to od 2.285.000 vojnika. S obzirom na to da Kina s gotovo svim susednim zemljama ima nerešena granična pitanja, neki taj broj vojnika smatraju opravdanim.

SAD
Iako po mnogo čemu prva u svetu (najveća svetska nuklearna sila i država koja izaziva najveći broj ratova), američka vojska broji 1.458.220 vojnika i time je druga na listi najbrojnijih.

Indija
Druga po broju stanovnika na svetu, Indija je treća na listi, a broji 1.325.000 vojnika. Najveći je uvoznik oružja na svetu, a u redovima rezervista imaju 2,1 miliona ljudi. Zbog zaoštrenih odnosa s Kinom i Pakistanom, broj smatraju opravdanim.

Severna Koreja
Narodna vojska im broji oko 1.106.000 vojnika. Veliki naglasak stavljaju na flotu podmornica i specijalne snage kojima se ponose.  Bez obzira na siromaštvo zemlje, država za vojsku godišnje izdvaja jednu četvrtinu državnog proračuna. Imaju više od osam miliona rezervista.

Rusija
Vojne službe Rusije u današnjem obliku su nastale 1992. godine. Druga su nuklearna velesila u svetu, a što se vojske tiče, na petom su mestu s brojem od gotovo 1.040.000 vojnika i oko dva miliona rezervista.  Većina (81 %) vojnika su stari između 18 i 27 godina.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.