-->

Džimi Hendriks (Jimi Hendrix) je bio, po mišljenju mnogih, najbolji gitarista u istoriji muzike.



Iako se na omotu njegovog prvog albuma 1947. navodi kao godina njegovog rođenja, došao je na svet 1942. u Sijetlu, država Vašington. Njegova majka je bila Indijanka, a sina je rodila u sedamnaestoj godini i dala mu ime Džoni Alen. Dok mu je otac bio na frontu tokom Drugog svetskog rata, njegova majka je počela da se leči od alkoholizma zbog čega se Džimi preselio kod rodbine u Kaliforniju. Nakon povratka sa fronta otac ga je uzeo sebi i promenio mu ime u Džejms Maršal. Najranije detinjstvo Džimi je proveo igrajući se sa braćom i sestrama, ali nakon smrti majke od ciroze jetre, postao je povučen. U tom periodu iskristalisao se i njegov smisao za muziku. Džimijeva prva ozbiljna ljubav bila je bela električna gitara koju je dobio od oca na poklon. S obzirom na to da je bio levoruk, instrument namenjen dešnjacima je prilagodio sebi, obrnuvši žice.


Muzika mu je bila ispred svega, pa i školskih obaveza, tako da srednju školu nije ni završio. Kada je već bio slavan, objasnio je kako je pred kraj šezdesetih godina bio izbačen iz škole zbog mladalačke ljubavne veze u koju se upustio sa belkinjom, dok je službeno saopštenje sadržalo izveštaj o njegovim lošim ocenama i brojnim neopravdanim izostancima, zbog čega nije uspeo da se domogne srednjoškolske diplome.

Buntovni život ga je dva puta doveo do hapšenja (vožnja ukradenih automobila) i dobio je ultimatum: dve godine zatvora ili odlazak u vojsku. Odabrao je da se prijavi u 101. vazduhoplovnu diviziju gde je ostavio loš utisak i otpušten je. Iako je prema njegovom kasnijem obrazloženju razlog napuštanja padobranaca bio zdravstveni problem, jer je prilikom skoka padobranom slomio skočni zglob, pravi razlog je bila njegova sklonost ka homoseksualizmu. Nakon vojske, iz koje je otpušten 1962. godine, zakoračio je u svet muzike.



Čas Čendler, bivši basista grupe “Animals”, ponudio se da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je Hendriks prihvatio. Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput “The Who”, “The Beatles” i “The Cream” i u to vreme nastao je sastav “The Jimi Hendrix Experience”. Hitovi poput Hey Joe, The Wind Cries Mary, Purple Haze i drugi, napravili su Hendriksa zvezdom u Engleskoj, a njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od njega svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u SAD, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Ipak, heroin i LSD malo-pomalo uništavali su mu pored karijere i život, da bi iznenadno umro u svojoj 27. godini u jednom londonskom hotelu.





Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.