-->
Monosodium glutamat, takođe poznat kao MSG, danas se dodaje u mnogo vrsta gotove hrane. MSG još se zove “poboljšivač ukusa”, a njegova namena je da gotovim proizvodima da bolji ukus. Iako zaista poboljšava ukus hrane, ova hemijska supstanca razara mozak, remeti rad hormona i povezana je s celim nizom bolesti.



Zbog toga se glutamat naziva ekscitoksinom – otrovom koji nadražuje i stimuliše nervnu stanicu sve dok ona ne umre. Sintetički glutamat, koji unosimo u organizam hranom, prelazi krvno-moždanu barijeru i počinje da razara neurone. Velika količina nervnih stanica će umreti pre nego što klinički simptomi oboljenja dođu do izražaja.
Zbog toga se glutamat naziva ekscitoksinom – otrovom koji nadražuje i stimulira živčanu stanicu sve dok ona ne umre. Sintetički glutamat, koji unosimo u organizam hranom, prelazi krvno-moždanu barijeru i počinje razarati neurone. Velika količina živčanih stanica će umreti pre nego što klinički simptomi oboljenja dođu do izražaja.

Šta je MSG

MSG je izumeo 1908. godine japanski naučnik Kikunae Ikeda.

Konzumirajući japansku supu napravljenu od algi, primetio je da ona ima poseban, ni s čime uporediv ukus. Ikeda je shvatio da je za taj ukus zaslužna alga kombu. Uspeo je da izoluje i patentira taj ukus kao monosodium glutamat. Od tada se MSG koristi u komercijalne svrhe. Danas je gotovo nemoguće pronaći gotov proizvod koji ne sadrži monosodium glutamat.

Industrijski MSG se danas dobija hidrolizom biljnih proteina pomoću hidrokloridne kiseline, direktmom hemijskom sintezom iz akrilonitrila, ili bakterijskom fermentacijom. Osim što se koristi kao prirodna aroma, alga kombu je zdrava i mnogi makrobiotičari je koriste u svojoj ishrani. Ali, hemijski sintetizovan glutamat koji se koristi u gotovim jelima, je nešto sasvim drugo.

Kako MSG uništava Vaše zdravlje

Dr. Russel L. Blaylock, profesor neurohirurgije na Medical University of Mississippi, nedavno je objavio knjigu o poremećajima koji nastaju usled konzumiranja monosodium glutamata i aspartama. Knjiga je napisana na osnovi gotovo 500 naučnih radova, a mišljenje Blaylocka dele i mnogi drugi naučnici kao što su poput Adrienne Samuels, Francis J. Waickmana i John R. Haina

U svojoj knjizi dr. Blaylock razotkriva istinu o ekscitotoksičnosti glutamata.

Ekscitotoksičnost je patološki proces u kojem se nervne stanice oštećuju i odumiru zbog preterane stimulacije neurotransmitterima poput glutamata, aspartama i l-cisteina. Glutamat u našem mozgu deluje kao neurotransmiter omogućujući prenos informacija od jedne nervne stanice do druge. Ukoliko se u mozgu nalazi prevelika količina tih materija, to dovodi do smrti nervnih stanica usled njihove preterane stimulacije

Zbog toga se glutamat naziva ekscitoksinom – otrovom koji nadražuje i stimuliše nervnu stanicu sve dok ona ne umre. Sintetički glutamat, koji unosimo u organizam hranom, prelazi krvno-moždanu barijeru i počinje da razara neurone. Velika količina nervnih stanica će umreti pre nego što klinički simptomi oboljenja dođu do izražaja.

Neke od mnogih bolesti koje su naučno dokazane, da su potpomognute dugoročnim izlaganjem ekscitotoksinama su:

• multipla skleroza
• alchajmerova bolest
• hiperaktivnost kod dece
• gubitak pamćenja
• hronični umor
• hormonalni problemi
• gubitak sluha
• epilepsija
• parkinsonova bolest
• hipoglikemija
• demencija
• oštećenja i tumori na mozgu
• poremećaji endokrinog sistema
• gojaznost
• alergijske reakcije
• nagle promene krvnog pritiska
• glavobolje i migrene

Koji proizvodi sadrže MSG

Na žalost, MSG se rutinski dodaje u fast food (brza hrana) proizvode, gotove supe i sosove, dodatke jelima, gotove smrznute proizvode i proizvode za mršavljenje. Čak i mnogi restorani kod pripreme jela koriste monosodium glutamat.

Monosodium glutamat može se sakrivati pod sledećim nazivima:

• pojačivač ukusa
• MSG
• monosodium glutamat
• glutaminska kiselina
• autolizirani kvasac
• autolizirani protein iz kvasca
• ekstrakt kvasca
• strukturirani protein
• prirodna aroma
• hidrolizirani protein

MSG je čest sastojak ne samo gotovih jela, nego i mnogih lekova.

Čak i proizvodi za ličnu higijenu kao što su šamponi, sapuni i kozmetika mogu sadržati monosodium glutamat pod nazivom “hidrolizirani”, “proteini” i “amino-kiseline”.

Prirodna alternativa MSG-u

Hrana pripremljena kod kuće od pažljivo odabranih sastojaka najzdravija je hrana za Vas.Ona ima pun ukus jer je napravljena od svežih sastojaka i s puno pažnje i ljubavi.

Ako ipak morate povremeno kupovati gotovu hranu, pažljivo čitajte etikete i izbegavajte štetne sastojke poput monosodium glutamata, aspartama, l-cysteina i drugih aditiva.

********
I pseća kaka bi bila ukusna, začinjena monosodijum glutamatom.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.