-->

Na jugu Brazila, u gradu Pomerode (savezna država Santa Katarina), pilot policijskog helikoptera je u preletu snimio simbol nacizma u jednom bazenu. Inače, helikopter je bio u određenoj spasilačkoj akciji. Nakon toga, fotografija je postavljena na zvaničnom sajtu tamošnje policije i tako ‘obišla” svet.


Vlasnik bazena je neimenovani učitelj, koji je u razgovoru rekao da je taj simbol već 13 godina u njegovom dvorištu, odnosno bazenu. Kakva mu kazna preti? Nikakva. Doduše, u Brazilu važi zakon zabrane prikazivanja i popularizovanja nacističkih simbola i predviđena je kazna zatvora za tako nešto od dve do pet godina, ali u ovom slučaju je simbol na privatnom posedu i nije javno izložen i vidljiv, tako da ne podleže nikakvim sankcijama.





Pomerode (naziv potiče od Pomeranija, Pommern) je inače „nemački“ grad u Brazilu sa nekih 30.000 stanovnika koji je osnovan od istih krajem 19. veka i gde je portugalski manjinski jezik. Na nekih 25 km severno se nalazi još jedan „nemački“ grad – Blumenau.

Nakon Drugog svetskog rata veliki broj nacističkih ratnih zločinaca potražio je spas u Brazilu. Medju njima je najpoznatiji masovni ubica Jozef Mengele, koji je 1979. godine u blizini Sao Paula doživeo srčani udar dok je plivao.







Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.