-->

Filozofije (uslovno nazvane) hrišćanstva i islama nastoje da osiguraju “pravu” veru, život, potomstvo, razum i imetak ljudima. Prema njihovim zajedničkim učenjima zločin je loše delo čoveka koji to delo učini protiv sebe, svoje porodice, društva, domovine ili naroda. Zločin je greh, a zločinac grešnik. Da li je im izvor toga u ovome:

Kuran

- Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati – oni će se na Allahovu putu boriti, ubijati i ginuti. On im je to zbilja obećao u Tevratu i Indžilu i Kur’anu – a ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s njim ugovorili i to je veliki uspjeh.

- Kazna za one koji protiv Allaha i poslanika njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni ili razapeti ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika, ali ne i za one koji se pokaju prije nego što ih se domognete. I znajte da Allah prašta i da je milostiv.

- O vjernici, kada se s nevjernicima sukobite, a njih nastupa mnogo, leđa im ne okrećite; onaj ko im tada leđa okrene – osim onog koji se povuče s namjerom da se ponovo bori ili drugoj četi pristupi – vratiće se natovaren Allahovom srdžbom; prebivalište njegovo biće Džehennem, a užasno je on boravište. Vi njih niste ubijali nego Allah; i ti nisi bacio, kad si bacio, nego je Allah bacio, da bi vjernike lijepom kušnjom iskušao.

 

Biblija

- Stoga svu mušku djecu pobijte. A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca. A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.

- No zakleh se u pustinji da ću ih raspršiti među narode i rasijati po zemljama, jer nisu vršili mojih zakona i jer prezreše moje uredbe i jer subote moje oskvrnjivahu i oči upirahu u kumire svojih otaca. I zato im dadoh uredbe koje ne bijahu dobre, zakone koji usmrćuju: da se oskvrnjuju svojim prinosima, provodeći kroz oganj svoju prvorođenčad. Htjedoh tako da ih zastrašim, neka znaju da sam ja Jahve.

- Tada zagrmje Jahve i reče: Kazni grad. Pođite za gradom i ubijajte bez milosrđa. Oči vaše neka se ne sažale i nemajte smilovanja. Pobijte starce, mladiće, djevojke, djecu i žene; istrijebite ih sve do posljednjega.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.