-->

Hai Chi, “Zastava mora”, bio je prvi cruiser (krstarica, ratni brod) Kineske carske mornarice koji je uplovio u američke vode. Kineska carska mornarica je postojala od 1132. do 1912. godine kada je preimenovana u Kinesku mornaricu.


Hai Chi je porinut 1896. godine, a potopljen je u Drugom kinesko - japanskom ratu na reci Jangce, 1937. godine. Zajedno sa sestrinskim brodom Hai Tien, Hai Chi je konstruisan u firmi Armstrong u blizini Njukasla (Engleska), koja je konstruisala i proizvodila oružje, brodove, lokomotive, automobile i avione.

U čast krunisanja britanskog kralja Džordža, 1911. godine, krstarica Hai Chi je učestvovala u Velikoj Britaniji, sa još preko 180 brodova, od kojih 17 nisu bili britanski, u svojevrsnoj paradi brodova, da bi zatim zaplovila prema obalama SAD, gde je pristala u njujorškoj luci kao prvi kineski ratni brod koji je to učinio. U povratku, Hai Chi je „svratio“ do Kube, pa nazad do Velike Britanije gde ga je čekao Ying Swei, nova školska (trenažna) krstarica, da bi zajedno zaplovili kroz Suecki kanal prema Kini. Ukupno, na tom krstarenju, Hai Chi je prešao 30.850 morskih (nautičkih) milja, od aprila 1911. do maja 1912. godine, posetivši 14 luka u osam država.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.