-->

Teorija kojom se tvrdi da je nestašica nafte izmišljotina nije nova. Pojedini pobornici te teorije iznose tvrdnje da su priče o nestašici nafte lažne i da nafta nije fosilnog porekla i da je to čista prevara naftnih kompanija, banaka i korporacija. To da nafta nestaje - kažu da je samo dogma (opšte prihvaćeno mišljenje koje ne dopušta da se u njega sumnja). Navode da su Rusi za vreme Drugog svetskog rata došli do saznanja da nafta nije fosilnog porekla, odnosno da potiče iz zemljinog jezgra i da se nalazi u samom njenom središtu. Tokom miliona godina razdvajanja zemljine površine i tektonskih pomeranja otvorili su se kanali kojima je nafta krenula prema površini, pod velikim pritiskom i zbog visoke temperature u unutrašnjosti zemlje. Tim kanalima ona negde dolazi brže, negde sporije. Ali, ima je svugde. Nafta ne nestaje, niti presušuje, nego se samo u nekim slučajevima prebrzo crpi, jer treba pričekati da dođe novi mlaz. Ali, kad bi se znalo da su nafta i prirodni gas obnovljivi izvori, nafta ne bi bila tako skupa.

Šta kažu oni drugi?

Nafta, kao vrsta fosilnog goriva, tamna je i viskozna tečnost koja se pronalazi ispod površine Zemlje ili morskog dna. To je vrlo složena smesa različitih spojeva čiji se sastav menja od nalazišta do nalazišta. Danas prevladava mišljenje da je nafta nastala od masnih i voštanih supstanci različitih sitnih životinjskih i biljnih morskih organizama - planktona. Pod povoljnim uslovima, koji su vladali u dalekim geološkim dobima, živele su i razmnožavale se u toplim morskim zalivima velike količine tih organizama; uginuvši one su se taložile na morsko dno. U sredini siromašnoj kiseonikom počelo je, zbog delovanja anaerobnih bakterija, razaranje belančevina i drugih lako raspadljivih organskih tvari. Otpornije masne i voštane supstance gomilale su se onda u obliku mulja - sapropela. Taj osnovni materijal morao je posle, nanosom rečnog mulja, biti pokriven zaštitnim slojem. Pod pritiskom zamljanih slojeva i kod nešto povišene temperature mast se konvertovala najpre u prabitumen, a onda u naftu.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.