-->

Madžub bin Adam Mohamed Husein rođen je u Dar es Salamu u današnjoj Tanzaniji. U Nemačku se doselio dvadesetih godina prošlog veka. Tamo je promenio ime u Mohamed Huzen i pojavljivao se u filmovima koji su veličali nemački imperijalizam. Dokumentarni film Eve Knopf “Madžubov put” (2013) je priča o njegovom životu.


Madžub, koji je rođen 1905. godine, imao je samo devet godina kada se sa ocem prijavio u autohtone elitne jedinice koje su pomagale Nemačkoj da svoje posede drži pod kontrolom. Madžubov otac je poginuo u Prvom svetskom ratu, a i on sam je ranjen. Kasnije je našao posao stjuarda na brodu i preko Hamburga stigao do Berlina, gde je bezuspešno tražio da mu isplate vojničku platu. Naređeno mu je da napusti zemlju, ali je on ilegalno ostao u Nemačkoj. Godine 1933. oženio se Nemicom, koja je sa njim zatrudnela, ali je izdržavao i dete koje je dobio sa ljubavnicom. Porodicu je prehranjivao tako što je radio kao konobar u jednom kaubojskom baru, u cirkusu i kao nastavnik svahili jezika na Institutu za strane jezike Berlinskog univerziteta. U okolnostima kada su bili popularni tamnoputi izvođači ilegalni imigranti često su se izdavali za Amerikance. Nastupali su po kabareima, plesali i glumili, a Madžub, koji je imao talenta za glumu, pojavljivao se u sitnim ulogama hotelskog momka, konobara ili šofera, pored najvećih zvezda nacističke ere.
Najveća uloga je bila i njegova poslednja. U nacističkom propagandnom filmu “Karl Peters” glumio je Ramazana, lojalnog slugu nemačkog istraživača, kolonijaliste i rasiste. Karl Peters se smatra se osnivačem kolonije Nemačka Istočna Afrika (kopneni deo današnje Tanzanije).

VIDEO



Za vreme snimanja Madžub je započeo ljubavnu vezu s Nemicom, što je imalo pogubne posledice po njega. Optužen je za “skrnavljenje rase” i odveden u koncentracioni logor Zaksenhauzen, gde je umro 1944. godine.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.