-->

Godine 1978, 18. novembra, Džim Džons (Jim Jones), vođa verske sekte “Hram Naroda” (People`s Temple), organizovao je kolektivno samoubistvo članova sekte


Džim Džons smatrao je sebe reinkarnacijom i Hrista i Lenjina. Često je imao vizije nuklearnog uništenja u kojem bi jedino gradovi Ukija u Kaliforniji i Belo Orizonte u Brazilu bili spaseni. Imajući ovo na umu, on je podučavao ljude iz svog hrama da ostanu u Ukiji da čekaju na sudnji dan.

Kada se umorio od čekanja Trećeg svetskog rata, premestio je svoju crkvu u San Francisko gde je primio veliki broj humanitarnih nagrada i postao predsednik gradske većnice. Ovde je prvi put počeo da upražnjava ritual nazvan "bele noći" u kome je spremao svoje sledbenike za akt revolucionarnog samoubistva u znak protesta protiv rasizma i fašizma.
Kada su 1977. godine stvari počele da dobijaju šire razmere, on je morao da preseli svoju crkvu u Gvajanu u Južnoj Americi. Tamo je stvorio svoju komunu iz snova koju je nazvao Džounstaun i pri tom je potpuno izgubio razum. Stanje njegove nirvane uskoro se pretvorilo u noćnu moru iz koje je on znao samo za jedan izlaz.
U novembru 1978. godine kongresmen Leo Rajan iz San Franciska otišao je u misiju sa ciljem da ispita činjenice o optužbama da u Džounstaunu postoji ozbiljno ugrožavanje ljudskih prava. Posle samo jednog dana boravka u komuni u džungli, jedan od članova je pokušao da ubije Rajana. Povreda nije bila značajna, ali je Rajan odlučio da napusti hram zajedno sa 18 drugih članova koji su izrazili želju da se vrate u SAD. Članovi sekte im to nisu dozvolili. Ubili su Rajana, trojicu novinara i jednog od članova koji je želeo da napusti sektu. Jedanaestoro drugih je ranjeno.
Nekoliko časova kasnije vođa grupe naredio je svojim sledbenicima da popiju „koktel" koji se sastojao od cijanida pomešanog sa flavorejdom (piće sa ukusom grožđa). Svih 900 sledbenika je umrlo. Deca su nastradala prva, a bebe su ubijene tako što im je otrov ubrizgan u usta pomoću špriceva. Zatim su sledili odrasli.
Naravno, neki su morali da budu otrovani i na silu. Neke su iz vatrenog oružja ubili članovi obezbeđenja sekte. Kako je ritual samoubistva napredovao, ostalo je nejasno da li je u toj gužvi Džim izvršio samoubistvo iz vatrenog oružja ili ga je ubio neko drugi.
Nekoliko meseci posle masovne smrti drugi članovi Hrama naroda, koji su na neki način preživeli novembar 1978. godine, takođe su izvršili samoubistvo, pri čemu je jedna majka zaklala svoje troje dece. Godinu dana kasnije bivši članovi Hrama naroda Žan i Al Mils i njihova ćerka Linda, koji su govorili o svojim iskustvima za vreme boravka u sekti, ubijeni su u svom domu u Kaliforniji.
Oni su bili među najglasnijim kritičarima sekte Hrama naroda i često su bili u strahu za svoju sigurnost.
Kada su tela iz Južne Amerike stigla nazad u SAD, mnoga nisu mogla biti identifikovana. Mnoga groblja i slične ustanove odbile su da pruže utočište telima ovih nesrećnih ljudi, pa je 409 leševa sahranjeno 1979. u masovnoj grobnici u Ouklendu, dok su druge žrtve kremirane ili sahranjene u porodičnim grobnicama.
Grad Džounstaun je u potpunosti nestao zato što su ostatke razvukli domoroci, a ono što je preostalo uništio je požar početkom 1980. Postoji verovanje da je Džim bio povezan sa CIA-om i da je masakr u Džonstaunu u suštini bio eksperiment kontrole svesti.



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.