-->

Mislite da znate sve o planeti Zemlji, o njenim planinama, stenama, vulkanima, zemljotresima? Razmislite...


- Iako ga uvek vidimo, tornado je zapravo nevidljiv. Ono što mi vidimo je smeće, prašina i zemlja koja se nalazi u vrtlogu i tako samoj pojavi daje vidljiv oblik.



- Mislite kako su oblaci lagani kao perce? Oblaci mogu težiti i do 500 tona, a razlog zbog kojeg mogu leteti na nebu je drugačiji pritisak u visinama.



- Naučnici su uspeli da dokažu kako su magnetna polja Zemlje i Sunca međusobno povezana i otprilike svakih 8 minuta stvaraju magnetna tornada. Međutim, Zemljina je atmosfera tako čvrsta da nema opasnosti.



- Mont Everest je vrh najviše planine iznad nivoa mora, Himalaja, a koja je nastala pre više od 50 miliona godina kada je Indijski podkontinent krenuo na sever. Mont Everest se danas više ne izdiže u visinu, već u stranu, severoistočno i to 42 milimetra godišnje.



- Mauna Loa je najviša planina (vulkan) na svetu. Od svoje najniže do najviše tačke, ova planina je viša od 10.200 metara, a samo je polovina planine iznad površine vode, dok je ostatak u Tihom okeanu.



- Naravno da znate kako dolazi do plime i oseke. Ali, slična se stvar događa i sa delovima kontinenata. Naučnici su uspeli da izmere kako se cela Švajcarska dnevno može podići i spustiti za čak 25 centimetara.



- Kada se dva ciklona susretnu, mogu zajednički formirati neke oblike. Ovo je moguće samo kada su cikloni iste snage.



- Da li ste ikada doživeli zemljotres? Ako jeste, onda znate kako se to dogodilo prilično brzo, koliko god se vama činilo večno. Međutim, istina nije baš takva. Zemljotres velike jačine je u osnovi ogroman i spor proces.



- Iako je jedan od najvećih i potencijalno najrazornijih, vulkan u Jeloustounu neće biti naredni koji će eruptirati, već će to biti vulkan Laguna del Maule u Čileu. Ako vam je do avanture, “namontirajte” se i čekajte…


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.