-->

Nebeski spektakl iznad Nirnberga 1561. je neobičan događaj koji se dogodio na nebu iznad Nirnberga 1561. godine. Događaj je obeležio štampar Hans Volf Glazer slikom i opisom na obojenom letku (Nirnberški letak iz 1561)

 

Nirnberški letak iz 1561. 
 

Nirnberški letak iz 1561. pokazuje i opisuje navodnu nebesku pojavu ispred izlazećeg sunca gde se mnoštvo krstastih, okruglih i valjkastih objekata borilo između sebe na nebu. O događaju su raspravljali meteorolozi, istoričari, a posebnu zainteresovanost su pokazali ufolozi, jer, po njima, dat je savršen opis nebeske bitke između više NLO-a. Nasuprot tome meteorolozi veruju da je u opisu dat umetnički prikaz prirodne pojave poznate kao halo. Opširnije OVDE

 

 

Istoričari pretpostavljaju da je Glazerov izveštaj mešavina nekoliko istorijskih i prirodnih događaja koji su se vremenski nezavisno izdešavali, a koje je čuo od drugih i nakitio verskim tumačenjima i upozorenjima. Naime, tokom 15. i naročito 16. veka opisi takvih “čuda” i “nebeskih” pojava su bili široko rasprostanjeni i omiljeni.

 

Nirnberški letak iz 1561.


Godine 1561, 14. aprila u zoru se ispred sunca, upravo kada je izlazilo, ukazala strašna pojava koja je u gradu Nirnbergu kao i van grada bila uočena od mnogih muškaraca i žena. Prvo su se pojavile sa suncem dve krvavo crvene polukružne linije, lučne kao mladi mesec, odozgo i ispod ozračene suncem, a sa svih strana krvavo crvene. Oko sunca je bilo mnoštvo kugli, delimično plavičastih i boje gvožđa, kao i crnih. Dalje od njih, sa obe strane sunca, bili su pozicionirani krvavo crveni prstenovi. Neki su se poređali u trouglovima, drugi u kvadratima. Kod ovih drugih su bili i krvavo crveni krstovi. U tu sliku umešale su se i glatke, šuplje cevi. Bile su tri takve velike cevi, jedna sa leve, druga sa desne strane i treća iznad njih. U cevima su se videle četiri ili više kugli. Onda se sve uskomešalo: kugle su prvo poletele ka suncu, onda se vratile i međusobno sudarile, a onda su velike cevi počele da ispaljuju kugle jedne na druge. Više od sat vremena trajala je žestoka bitka do iznemoglosti, čas iznad, čas ispod sunca i napokon, kako se izveštava, svi objekti su se polako spustili sa neba na zemlju kao da su hteli sve da spale, a onda su u pari nestali. Nakon ove predstave na nebu se pojavilo ogromno crno koplje, drškom okrenuto prema istoku, a oštricom prema zapadu.

Šta su ovi znaci predstavljali samo Bog zna. Kao da je ovim različitim znacima na nebu svemogući Bog hteo da navede na pokajanje nas grešnike dok smo mi nezahvalni takvo božije čudo prezreli i podrugljivo o tome govorili. Treba se bojati da će Bog takvu nezahvalnost strašno kazniti. Bogobojažljivi ga neće prezreti nego će sa verom u srcu poslušati upozorenje svog milostivog Oca na nebu i svoj život poboljšati i Bogu verno služiti da bi opravdan gnev i kaznu od sebe otklonili i da bi ovde privremeno, a tamo večno živeli.


Tako nam Bog pomogao. Amen.


Od Hansa Glazera, štampara iz Nirnberga


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.