-->

Lažno Sunce ili parhelij


Lažno Sunce ili parhelij ( od grčkog παρά pará - „pored“ i ήλιος hélios - „Sunce“) predstavlja optičku pojavu pod nazivom halo. To su svetle mrlje na 22° s jedne ili obe strane Sunca na istoj visini nad horizontom. Posmatrač tako ima utisak da vidi dva ili tri Sunca. Ponekad se može videti i lažni Mesec, ali to se ređe dešava zbog manje količine svetlosti.



Lažno sunce (ili Mesec) nastaje refrakcijom i refleksijom svetlosti kroz heksagonalne kristale leda u cirusnim ili cirostratusnim oblacima. To je svetli prsten oko Sunca ili Meseca koji može biti jednobojna bela svetlost ili od celog spektra duginih boja. Svetlost pada na oblake sastavljene od ledenih kristala i na njima se prelama pod raznim uglovima, ali je najintenzivnija ona svetlost koja se najmanje ogiba sa svog prvobitnog smera, tj ona koja se prelama pod najmanjim uglom.

Zanimljivosti o lažnom Suncu kroz istoriju:



U drevnoj Grčkoj, lažno Sunce pominje Aristotel u svom delu o meteorologiji i shvata ga kao znak kiše, vetra ili oluje koja dolazi. U starom Rimu su na tu pojavu gledali kao na predskazanje ratova.

Tokom bitke kod Mortimerovog krsta 1461. godine (Engleska), pojava parhelija je kod (kasnijeg) kralja Edvarda IV i njegovih vojnika izazvala strah i uverenje da im se prikazalo Sveto Trojstvo.

Verovatno najstariji jasan opis lažnog Sunca dao je Jakov Hutter u svom radu Bratskoj vernosti: poslanicama iz vremena progona - Moja ljubljena deco, želim vam reći da smo na dan odlaska naše braće videli tri sunca i dugu na nebu koji su stajali tako dugo vremena, oko jedan sat. To sam video svojim očima kao što su videli i mnogo braće i sestara koji su bili sa mnom. Ubrzo nakon toga dva sunca i duga su nestali, a ostalo je samo jedno sunce. Osećam da to nije bilo samo malo čudo ...

Dana 20. aprila 1535. godine pojavila su se na nebu iznad Stokholma tri Sunca koja su izazvala glasine da to sam Bog najavljuje osvetu kralju Gustavu zbog tiranije i uvođenja protestantizma. Sam kralj je to protumačio drugačije: centralno Sunce je on sam, a druga dva mutna su zaverenici koji rade protiv njega, Olaus Petar i Andreas Hansson, koji su optuženi po tom pitanju, ali optužbe su kasnije povučene.



Zanimljivo je šta o tom prirodnom fenomenu misle pojedini danas na ovim prostorima. Njihova mišljenja su u « originalu », odnosno bez ispravki :

- Na nebu se vide dva sunca! Znate li što se događa?

- to je Haarp ili Scalar napadi...jel vidite da niko se ne buni dok oni balkan očividno sjebaše.

- Danas u sk san usmjeria kameru na mobitelu prema suncu i nevjerojatno zrake na kameri su se pocele uvlacit prema suncu?!?!

- Помаже Бог, После велике количине засутог и испрашеног неба од необележених непријатељских авиона, на небу се појављује још једaн извор светлости. Углавном, молите Бога да што пре Руски Цар дође на чело Русије... То је спас.

- Toje ukradena tehnika nikole tesle..al samo koriste za svoje i narod štete..

- Rijesili su da nas pobiju....

- sve je moguce posle onih prskanja iz neobelezenih aviona i to govno harp koji je instaliran u beogradu mozda su neki talasi boga pitaj!



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.