-->

Paklena pomorandža je britansko-američki film iz 1971. godine. Režirao ga je Stenli Kjubrik, po istoimenom romanu Entonija Burdžesa. Film sadrži uznemirujuće, nasilne slike koje stavljaju akcenat na psihijatriju, maloletnu delinkvenciju i druge socijalne, političke i ekonomske situacije u distopijskoj budućoj Britaniji.

Besplatan download filma OVDE

Aleks (Malkom Makdauel), glavni junak, je harizmatični, sociopatski delikvent koga interesuje klasična muzika (naročito Betoven), silovanje, i ono što obuhvata termin "ultra nasilje". On je vođa male grupe mangupa (Pit, Džordž i Dim), koji ih naziva "droogs" (iz ruskog jezika drug, prijatelj, ortak). Film prati užasne kriminalne radnje družine, njegovo hvatanje, i pokušaj rehabilitacije kroz kontroverzno psihološko uslovljavanje. Aleks je narator veći dio filma u Nadsatu, a tinejerdžerski žargoni su sastavljeni od slovenskih jezika (naročito ruskog) i engleskog.

Wikipedia


Besplatan download filma OVDE

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.