-->

Ne znamo da li postoji Dobro i Zlo samo po sebi. Serijske ubice svakako nisu Dobro, gledajući sa “normalne” tačke gledišta, ali pogledaćemo šta ih je navelo na Zlo. Krenućemo od Petera Kürtena.

Peter


Peter Kürten (1883 - 1931), poznat kao vampir iz Düsseldorfa, bio je nemački i najozlogašenji evropski serijski ubica svog vremena. Brutalnost ubistava koje je provodio i histeriju koju je izazvao, ne samo u Vajmarskoj Republici nego širom Evrope i sveta, donelo mu je titulu najvećih individualnih zločinaca u istoriji. Nadimak, Vampir iz Düsseldorfa, nadenula mu je štampa kada se naknadno saznalo da je 1929. godine Peter uhvatio i ubio labuda u centralnom parku u Düsseldorfu kojemu je ispio krv. Policijski i sudski izveštaji navode da je jednoj (ljudskoj) žrtvi takođe pio krv.


Rođen je u blizini Kölna kao treće od trinaestoro dece. Otac mu je, kako obično biva, bio alkoholičar koji je tukao ženu i decu. U osmoj godini života Peter, nakon epizode u kojoj mu otac brutalno prebija majku, beži od kuće. Tri nedelje živi na ulici od sitnih krađa, dok ga policija nije našla i vratila roditeljima. Socijalne službe, koje su htele da ga preuzmu, sprečene su od strane njegove majke.

Godine 1894. porodica Kürten se seli iz okoline Kölna u Düsseldorf. Peter pohađa Osnovnu školu i nakon toga se zapošljava u fabrici u kojoj mu je i otac radio. Iste godine kada dobija prvi posao, otac mu odlazi u zatvor na godinu i tri meseca zbog silovanja najstarije kćerke. Te godine Peter siluje jednu devojčicu u obližnjoj šumi i podiže platu i putuje u Koblenz gde upoznaje prostitutku s kojom kreće na krstarenje Rajnom. Vraća se u Düsseldorf da izdrži dvomesečnu kaznu zatvora zbog tuče. Nakon toga upoznaje FRAU M. kod koje se seli, a koja ima 16 godina staru kćerku. Peter je tačno tih godina. Frau M. ga seksualno zlostavlja, što podrazumeva batinjanje tokom toga. Nakon intervencije stanara par se rastavlja, ali Peteru se to ne sviđa, pa odlučuje da provali u stan Frau M. i posle upućenih pretnji istoj i krađe ključeva od stana biva uhapšen i osuđen na 12 dana zatvora. Ponavlja to isto i dobija još sedam dana zatvora. Napokon zaboravlja Frau M. , ali dobija naknadno još tri prijave zbog sitnih krađa i provala. Vraća se kod majke, koja se u međuvremenu razvela i onda odlazi u Rheydt gde biva uhapšen zbog težih krađa i odležava dve godine zatvora u Derendorfu. Po izlasku iz zatvora stupa u kontakt sa školskom drugaricom Elisabeth Brenner i odmah počinje, doslovno, da teroriše porodicu Brenner. Dobija godinu i tri nedelje zatvora. Po izlasku vraća se opet majci, da bi se posle toga vratio Frau M. Izdržava se od provalnih krađa. U jesen sledeće godine, Peter otkriva novo zadovoljstvo. Podmetanje požara. Uvek je bio prisutan kada stignu vatrogasna kola, ali sumnja nikada nije na njega pala. Kasnije je ustanovljeno da je podmetnuo 24 paljevine.
Te jeseni biva pozivan u pešadijsku regimentu u Metzu gde isti dan dezertira i beži kod Frau M. Na Božić ga hapse i zbog dezerterstva i u međuvremenu učinjenih 46 krađa dobija sedam godina teške robije. Robiju odležava u Münsteru i vraća se majci, ali iznajmljuje i stan. Živi i dalje od krađa.
U sledećem periodu mu se potpuno pomračuje um. Upoznaje mladu službenicu s kojom stupa u vezu, ali koja ga ubrzo napušta zbog nasilništva. U jednoj gostionici pokušava da siluje slučajno prisutnu ženu – sprečavaju ga prisutni gosti i pozornik koji je prolazio ispred. Dobija šest meseci zatvora. Provaljuje, po izlasku, u stan u Düsseldorfu, gde teško povređuje šesnaestogodišnju devojčicu, ali uspeva da neindetifikovan pobegne.



Sedam dana kasnije vrši prvo ubistvo. Žrtva je dete od devet godina, Christine Klein. Peter ulazi kroz podrum gostionice u Mülheimu i beži samo nekoliko minuta pre nego što je vriska majke deteta podigla uzbunu. Sledećih dana se meša među radoznalce i osluškuje i učestvuje u razgovoru kakav je to zločinac mogao tako nešto da uradi.

Otisci ubice nisu pronađeni, ali zločinac je ostavio svoje inicijale na krvavoj maramici. Kako se otac deteta zvao Peter Klein, sumnja je pala na njega. Kako se ispostavilo, nesrećni otac nesrećnog deteta nije bio kriv, ali policiji je trebao neko, pa je sledeći osumnjičeni bio Otto Klein, stric deteta. Osnova optužbe je bila izjava svedoka da je ubica imao baš takvo odelo kao Otto, a naknadno je iskopano da braća nisu bila baš u najboljim odnosima. Došlo je do postupka pred sudom, koji odlučuje da nema dokaza da je Otto kriv i oslobađaju ga, nakon čega ovaj odlazi trajno u Rusiju. Ubica, Peter Kürten, na kojega sumnja nije padala, pomno je pratio slučaj.

Nastavka teksta ako bude biće…

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.