-->

Anastasia Manahan, poznatija kao Ana Anderson, postala je slavna tvrdnjom, koje se držala do kraja svog života, da je ona zapravo Anastasija Nikolajevna Romanov, kćerka poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, koja je preživela boljševički pokolj carske familije. Ostala imena pod kojima je poznata su Ana Čajkovski (to je ime koje je sebi prvo nadenula) i Franciska Šankovska, koje je njeno pravo ime. Njena priča poslužila je kao inspiracija za više filmova – najpoznatiji je holivudski film Anastasia iz 1956. godine sa Ingrid Bergman u glavnoj ulozi. Osim toga je Ana Anderson i figura u kompjuterskoj igrici "Omerta City of Gangsters".                             

                                                                                                           Franciska Šankovska                                          


Početkom 1920. godine bulevarska štampa širi priču o mladoj ženi, koja je izvučena iz jednog berlinskog kanala nakon pokušaja samoubistva, kao o velikoj kneginji Anastasiji.
Nije utvrđeno da li je Franciska Šankovska svesno krenula u prevaru ili je zbog mentalnog oboljenja umislila da je stvarno najmlađa kćerka ruskog imperatora. Postoji mišljenje da je pod pritiskom lekara jednostavno bila primorana da sklizne u drugi identitet. Drugim rečima, lekari su pogoršali njeno inače krhko mentalno zdravlje. 

U svakom slučaju uloga joj se dopala, toliko da je već 1929. godine zatražila sudsko priznanje da je velika kneginja Anastasija. Američki sud, gde je započet proces, nadležnost predaje nemačkom sudu gde se postupak vodio od 1938. do 1970. godine kada je obrazloženo da Franciska Šankovska nema nikakav dokaz da je član familije Romanov i da se s   toga  njen zahtev odbija. Ako je bilo ikakve sumnje da Šankovska nije bila prevarant – to je   raspršeno 1994. godine DNA analizom kojom je potvrđeno da Franciska nema nikakve veze sa Romanovima. Analiza je potvrdila i ono što se znalo o njoj – da je iz seljačke porodice od oca Antona i majke Marijane i čiji je nestanak prijavljen policiji u Berlinu 1920. godine. Te godine kada je pokušala samoubistvo.                                                                             

Anastasija Romanova                                                           

Ruski arheološki tim je potvrdio 2007. da se u masovnoj grobnici, pronađenoj 1991. godine, nalaze ostaci poslednjeg ruskog cara, carice, carevića Alekseja, kao i velikih kneginja. Dakle, Anastasija je ubijena 1918. godine.

 

S druge strane, prirodni zakoni ne poznaju carske i kraljevske loze, tako da su i te štetočine „plave“ krvi, koje skupa s verskim i političkim vođama čine parazitski deo ljudskog društva, najobičniji prevaranti.


                             



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.