-->
Putovanje na Mesec (Le Voyage dans la Lune) je francuski kratki (trajanje 13 minuta) crno-beli (kasnije ručno obojeni) film snimljen 1902. godine u režiji Žorža Melijesa. Radnja se temelji na romanima De la Terre à la Lune francuskog pisca Žila Verna i The First Men in the Moon britanskog pisca Herberta Džordža Velsa i opisuje grupu kosmonauta koji koristeći džinovski top putuju na Mesec.

 Poznat je kao prvi igrani film SF-žanra, jedan od prvih igranih filmova uopšte, odnosno kao jedno od najvažnijih ostvarenja u istoriji filma. U filmu su prvi put primenjeni specijalni efekti. Žorž Melijes je bio francuski iluzionista, vlasnik pozorišta, kao i pionir filma i filmski režiser. Doživljava bankrot 1913. godine. Režirao i snimio nekoliko stotina filmova, od kojih je sačuvano nešto više od stotinu. Više od 400 njegovih filmova je uništeno tokom Prvog svetskog rata od strane francuske vojske. Ne zbog cenzure, ne brinite, nego zbog obične gluposti: većina njegovih filmova je pretopljena da bi se napravile potpetice na čizmama francuskih salonskih oficira.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.