-->
Sve dok nije otkrio vatru, čovek je zajedno s ostalim životinjskim carstvom sledio razvojni put jedući prirodnu, sirovu hranu. Međutim, nakon otkrića vatre, ljudi su, bez mnogo razmišljanja, počeli stavljati prirodnu hranu na vatru uništavajući njezine bitne sastojke, upropaštavajući je, da bi nakon toga njome hranili svoja tela. Odatle su kao izravna posledica nastale sve bolesti koje danas muče čovečanstvo.



 Sirova (is)hrana, u širem smislu, obuhvata korišćenje hrane biljnog i životinjskog porekla koja nije termički obrađena. Može biti omnivor*, veganska i vegetarijanska. U vegansku ishranu spadaju voće, povrće, jestivi listovi biljaka, korenje (posebno divlje), semenke, pečurke, orašasti plodovi i slično. Vegetarijanska ishrana podrazumeva pored toga i mleko, jaja i mlečne proizvode koji nisu pasterizovani. *Omnivor, svaštojedi (od latinskog omnis – sve i vorare – jesti) podrazumeva i hranu životinjskog porekla. Svima im je zajedničko da hranu jedu sirovu. Ipak, pod izrazom sirova (is)hrana misli se na vegane. 
Jesti sirovo


Anšavir Hovanesian, armensko – iranski autor i jedan od pionira i propagatora takvog načina ishrane, objavio je knjigu (1962. godine) „Jesti sirovo“, nakon što je dvoje njegove dece umrlo od „postupnog izgladnjenja i propadanja svih njihovih organa prouzrokovanog neprirodnom ishranom i otrovnim lekovima“. Kakva su bila njegova iskustva možete saznati čitanjem knjige OVDE, a ako vam se svidi besplatno je i skinite.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.