-->
Najsažetije moguće o, u ovom tekstu odabranom dva izuzetna uma, El-Džisru i Darvinu.


Ako pogledate na vaš stepen razvoja, videćete da ste još uvek na obali velikog mora nepoznatog kraja i neispitane dubine. Vaši nedostaci često priznaju nemoć u poznavanju mnogih tajni svemira i suštine materije koja je pred vama, koju vidite svojim očima, kušate svojim jezikom i kojom se na razne načine u životu služite. Nemoćni ste upoznati suštinu života, uma i spoznaje. Zar možete onda tražiti da vašim umom shvatite suštinu Boga?

Husejn El-Džisr, libanski mislilac, filozof i jedan od najvećih (ne samo islamskih) teologa svog vremena. Poznavao je dobro kosmičke nauke i metafiziku. Ulazivši u filozofske rasprave – dokazivao je postojanje Boga. Verovao u naučne istine i smatrao da svi oni koji ih odbacuju, mislivši da time pomažu veri, štete više od nevernika. Nije se ograničavao samo na mišljenja filozofa teista; proučavao je i (kada su prirodno istinita) prihvatao i mišljenja filozofa ateista, kao i materijalista prirodnjaka. Poznat po tvrdnji da darvinizan ne protivreči ideji o postojanju Boga.

Kako je El-Džisr usaglasio darvinizam sa Kuranom?

Darvin nije bio filozof, niti je imao svoju filozofiju, već je bio veliki prirodnjak i naučnik koji je prodrmao temelje nauke i vere svojom knjigom Poreklo vrsta putem prirodnog odabiranja, koja je bila zamah teoriji evolucije. Teorija evolucije je postojala i pre Darvina, ali je postala najpoznatija po njemu, pa je kasnije čak dobila naziv darvinizam.
Onaj koji se poslužio darvinizmom da stvori filozofiju zvao se Herbert Spenser. Doprineo je (bez namere) pogrešnom shvatanju Darvinove teorije.

Zato sledi sažetak pravog Darvinovog učenja, koji se svodi na sledeće:

Napomena: Darvin je bio veliki naučnik i njegovo delo zahteva prostor i strpljenje koje vam ne priuštavamo.

Živa bića se podvode pod četiri zakona – zakon borbe za samoodržanje, zakon nejednakosti među jedinkama, zakon oprečnosti nasleđem i zakon prirodnog odabiranja žive jedinke u kojoj se ostvaruje prednost pred drugima na temelju prva tri zakona.

Dakle, kako je El-Džisr usaglasio darvinizam sa Kuranom?

Napomena: Husejn El-Džisr je bio jedan od najvećih teologa i njegovo delo zaslužuje jednak prostor i strpljenje, koje vam nismo priuštili ni u slučaju Darvina.

Smatrao je da evolucionizam sa svojim postavkama o poreklu vrsta i čoveka i mislima o životu i razumu sadrži stvari koje su istinite i ne razilaze se sa verom da je Bog stvorio svet i sve vrste u njemu. Izvor je našao u Kuranu.

Bog je sve živo stvorio od vode
On je svaku životinju stvorio od vode
On je od stoke stvorio parove
On je stvorio sve parove
On je stvorio par, muško i žensko
Od svih plodova On je stvorio par – dvoje

Kuran govori o evoluciji. Husejn El-Džisr naglašava da nema razlike da li je Bog stvorio svet odjednom, postepeno ili evolucijom. Na ruku mu ide i to što je Čarls Darvin verovao u Boga, mada se misli suprotno. Mislite da im je bilo bitno obeležje verovanja? Koliko znamo, ne. A znamo. Vi?




Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.