-->
Daleko od toga da propagiramo četništvo, naprotiv, preziremo ih jednako kao i komuniste, ali i kao njima danas srodne lopovske političare i ostale kriminalne grupe. Poznato je kakve su zločine pravili četnici, baš kao što je poznato i kakve su zveri bili partizani. Zanimljivost ovog, potpuno bezvrednog, sladunjavog filma, sadrži se u tome kako Holivud (oduvek) manipuliše masama po potrebi svojih političara.


Četnici! Borbena gerila (1943) je film o pokretu otpora koji je vodio Draža Mihajlović u okupiranoj Jugoslaviji. Prikazuje kako Mihajlovićeva gerila napada nemačke okupatorske trupe, sabotira vozove i uleće u bitke s okupatorskim snagama.

Međutim, film je nerealističan, daleko od stvarne prirode četničkog pokreta. Iako oformljeni kao pokret otpora, koji se zapadnim saveznicima formalno predstavlja kao takav, četnici aktivno sarađuju sa okupatorima. Nešto intezivnije nego što su to radili partizani.

Četnici, koji su u početku bili pasivni prema okupaciji da bi kasnije u njoj i sudelovali, smatrani su, pre svega od strane fašističke Italije, ključnima za nastavak kontrole sila Osovine na okupiranim prostorima, pre svega u Srbiji, ali i u BiH. Godine 1943. izgubili su savezničku potporu, a 1944. godine odrekao ih se čak i kralj koji daje potom punu podršku komunistima, zlu koje se pokazalo kao takvo sledećih decenija. Kralj, iz loze svinjarskih trgovaca i oceubica, uvidevši ko „dobija partiju“, daje podršku zverskim komunistima u jalovoj nadi da će tako sačuvati svoju vladavinu, a ne zbog toga što mu se smučilo zverstvo njegovih četnika.



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.