-->

Imanuel Velikovski je bio američki pseudoistoričar, poznat kao autor brojnih kontroverznih knjiga koje interpretiraju događaje iz drevne istorije, među kojima je bestseler „Svetovi u sudaru“, objavljen 1950. godine. 


Njegove knjige koriste komparativnu mitologiju i antičke književne izvore (uključujući i Bibliju) da dokažu da je Zemlja doživela katastrofalni bliski kontakt s drugim planetama (Venerom i Marsom) u drevnim vremenima. Velikovski tvrdi da su elektromagnetske pojave imale značajnu ulogu u nebeskoj mehanici. Takođe zastupa revidiranu hronologiju starog Egipta, Grčke, Izraela i drugih kultura drevnog Bliskog istoka. Cilj revidirane hronologije je da objasni mračno doba istočnog Sredozemlja (oko 1100 - 750. pne.) i pomiri biblijsku istoriju sa prihvaćenom arheologijom i egipatskom hronologijom.
Teorije Velikovskog su odbačene ili ignorisane od strane akademske zajednice. Ipak, njegove knjige dobijaju podršku u laičkim krugovima. Kontroverze oko njegovog rada često se nazivaju „afera Velikovskog“.

Svetovi u sudaru

Iz ove knjige “možete saznati” da je planeta Venera najpre bila kometa; da su se polarna područja u jednom trenutku promenila; da su biblijske priče o pošastima i drugim čudima zasnovane na istorijskoj istini...

(KLIKOM DO KNJIGE)

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.