-->
Marko Polo je bio venecijanski trgovac i istraživač, koji je bio jedan od prvih Evropljana sa zapada koji je putovao Putem svile do Kine. Svoja putovanja Polo je hronološki izložio u knjizi „II Milione“. Polo je u Kini živeo 17 godina pre nego što se vratio u Veneciju. U pomorskoj bici između Venecije i Đenove, Marko je bio uhvaćen i odveden u zatvor, gde je svoju knjigu izdiktirao Rustičelu da Pizi. Marka Pola neki smatraju jednim od najvećih svetskih istraživača, dok ga neki pre vide kao najvećeg svetskog pripovedača priča. Naime, putovanja Marka Pola u Kinu načinila su ga jednim od najvećih svetskih istraživača u istoriji, ali mnogi veruju da on nikada nije otišao tamo.
Marko Polo

Čuveni istraživač navodno uopšte nije stigao u Kinu, a u svojoj knjizi je objavio informacije koje je čuo od drugih. Arheolozi smatraju da je trgovac iz Venecije na obalama Crnog mora pronašao ‘kolege”, persijske trgovce i sakupio njihove priče koje je zatim složio u knjigu. Arheolozi posebno ukazuju na netačnost u njegovim opisima invazija koje je Kublaj Kan pokušao da izvrši na Japan 1274. i 1281. godine. Takođe i opisi mongolske flote koje je dao Marko Polo u suprotnosti su sa ostacima brodova pronađenim u Japanu. Napisao je da su brodovi imali pet jarbola dok su u stvarnosti imali samo tri. U daljem opisu flote Kublaj-kana, Marko Polo govori o smoli upotrebljenoj za izolaciju i vodootpornost trupa broda i pri tom koristi određenu reč koja na persijskom jeziku znači smola, ali na kineskom i mongolskom ne znači ništa.

Neobično je i to da, u većini slučajeva, prilikom opisa raznih mesta nije koristio lokalna kineska ili mongolska imena, već persijske termine. Za kraj – Marko Polo je tvrdio da je radio na dvoru Kublaj-kana, ali njegovo ime se ne pominje ni u jednoj kineskoj ili mongolskoj hronici, koje su beležile i najmanje sitnice vezane za dvor.
Najviše istinitost njegovih reči dovodi u sumnju to što nije pomenuo kinesko pismo (veoma različito od bilo kog evropskog), štapiće za jelo, čaj, a da se ne govori o tome što nije pomenuo veliki Kineski zid.

Preminuo je 1324. godine.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.