-->

Janis Joplin je za života snimila tek četiri studijska albuma s tri različite grupe, od kojih je posmrtno objavljen “Pearl” ostao vrhunac njezinog stvaralaštva i najveći komercijalni uspeh. Malo je pevačica u istoriji popularne muzike pevalo s toliko iskrenosti i ogoljene strasti kao što je pevala Dženis.



Dženis Džoplin je bila američka pevačica koja se proslavila krajem šezdesetih u bendu Big Brother and the Holding Company, a kasnije kao solo umetnica. Njene najpoznatije pesme su Down on Me, Summertime, Piece of My Heart, Ball 'n' Chain, Maybe, To Love Somebody, Kozmic Blues, Work Me,Lord, Cry Baby, Mercedes Benz… Rođena je u Port Arturu u Teksasu, gde je i provela detinjstvo sa roditeljima i mlađim bratom i sestrom. Kao tinejdžer našla se u grupi 'izgnanika' i potpuno je odbačena od društva. Bila je povučena devojčica i zbog svoje “nesposobnosti” da se uklopi i da ispuni očekivanja konzervativne zajednice, Dženis je već u ranijoj mladosti doživela brojne traume, poteškoće i nezadovoljstvo koje će je pratiti tokom života. Ozbiljan rad kao muzičar počela je 1962. godine kada se iz Teksasa odselila u San Francisko. Tada počinje da koristi i droge i postala je teški alkoholičar.

Godine 1965. njeni prijatelji su uspeli da je nagovore da se vrati u Teksas na oporavak. Taj tretman je uspeo; izbegavala je alkohol i drogu i studirala sociologiju. Nakon toga se pridružila grupi Big Brothers and the Holding Company. Ustaljenjem Hipi pokreta, njena slava je konstantno i rapidno rasla. Ipak, 1969. odlučuje da se odvoji i započne solo karijeru. Ubrzo je postala poznata širom sveta. Na žalost, poneta slavom, ubrzo se vratila starom životu i starim navikama. Oktobra 1970. godine, producent ju je našao mrtvu pored kreveta u njenoj sobi. Uzrok smrti bilo je predoziranje heroinom, verovatno kombinovanim sa alkoholom. U testamentu je ostavila 1.500 dolara za organizovanje žurke za bližnje nakon njene smrti.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.