-->

Rođen 1940. godine u Kineskoj četvrti u San Francisku, u znaku Zmaja, (Bruce Lee) Brus Li je bio glumac i majstor borilačkih veština, koji je razvio sopstveni sistem borilačke veštine, odnosno koncept samoodbrane "Jeet Kune Do". Odrastao je i umro u Hongkongu. 

 


Postoji zabluda da je snimio samo četiri filma, od kojih je verovatno najpoznatiji U zmajevom gnezdu, ali snimio ih je više od trideset. Međutim, svet pamti samo njegova poslednja četiri filma.
Njegov otac je bio glumac, komičar i član Kineske opere koja je u trenutku kada je Brus došao na svet imala turneju po Americi. Tri meseca nakon njegovog rođenja, porodica Li vratila se u Hongkong, gde je Brus živeo do svoje 18. godine. U svojoj 13. godini počinje da se bavi kung-fuom, čije mu osnove pokazuje učitelj  Jip Man (slika ispod).



Li je bio talentovan za pokret, tako da se 1958. godine oprobao i u Cha-cha plesu i osvojio prvenstvo u istom. Kao dete iz glumačke porodice, pokazivao je afinitete i prema ovoj vrsti umetnosti, pa je kao osamnaestogodišnjak imao gotovo 20 pojavljivanja u niskobudžetnim ostvarenjima tadašnjeg Hongkonga. U SAD je otišao 1959. godine, da bi potom u Sijetlu studirao filozofiju. Na nagovor kolega sa fakulteta, otvorio je školu borilačkih veština, a jedna od njegovih prvih učenica bila mu je buduća supruga Linda, s kojom se 1964. godine oženio. Godinu dana kasnije dobio je sina Brendona, a 1969. ćerku Šenon.


Promene koje su se desile na njegovom ličnom planu, uticale su i na drastičan zaokret u poslu. Potpuno se okrenuo usavršavanju tehnika borbe i promovisanju nove borilačke discipline pod nazivom Jeet Kune Do. Uspeo da skrene pažnju na sebe. Među poznatim ličnostima koje je podučavao novoj veštini bili su Stiv Mekvin, Džejms Koburn, Stirling Silifant, Saj Vajntraub, Ted Ešli, Džo Hajams, Džejms Garner i drugi. Ostaće upamćen i po rečenici: Znanje nije dovoljno, moramo ga primeniti. Volja nije dovoljna, moramo delovati.

- Li je bio jedan od najjačih ljudi na svetu i sigurno među najbržim – opisao ga je svojevremeno Čak Noris.


Kada se Brus Li pojavio s njegovim nunčakama, izgledalo je kao da su u pitanju trikovi kamere. Obrnuto od onoga što danas “majstori” borilačkih veština izvode – njegove filmove su u krajnjoj montaži morali da usporavaju da bi se uopšte videlo šta radi.

- Voda može da teče, curi, žubori ili prsne. Isprazni svoj um, oslobodi svoje telo, budi bez oblika, kao voda – govorio je Li.


Otvorio je put mnogim današnjim glumcima iz Azije koji promovišu borilačke veštine, među kojima su najpoznatiji Džeki Čen i Džet Li.

Umro je 1973. godine od alergijske reakcije na lekove protiv bolova. Taj događaj prouzrokovao je najveće javno okupljanje u istoriji Hongkonga. Sahranjen je u Sijetlu, dok su njegov kovčeg nosili Stiv Mekvin i Džejms Koburn. Život je posvetio usavršavanju i nije imao vremena za skandale. Bio je posvećen suprug i roditelj, zanimljiva i duhovita osoba - reči su njegove supruge Linde Li Sedvel. Njegov sin Brendon nastavio je glumačkim stopama, ali je pod sumnjivim okolnostima tragično preminuo u 28. godini tokom snimanja filma The Crow.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.