-->

Bili su najbrojniji narod na svetu, danas su pred nestankom sa Zemlje


Pleme Koisan (Bušmani), danas žive na jugu Afrike i broje svega 100.000 ljudi. Nekada davno, prema istraživanju istoričara i genetičara, Bušmani su bili najbrojniji narod na planeti. Njihov način života se nije uopšte promenio od nastanka, te i dalje žive u plemenskim zajednicama koje se dele na lovce i sakupljače.

Naučnici su uporedili gene Bušmana sa genima 1.462 naroda širom sveta i došli do zapanjujućeg zaključka da "priliv novih gena" kod Bušmana ne postoji, što pokazuje da se oni nisu mešali ni sa kim.

- Koisani u južnoj Africi su sebe oduvek smatrali najstarijim narodom na svetu - kažu na univerzitetu Nanjang u Singapuru.



Analiza studije pokazala je da Bušmani nemaju apsolutno nikakvo genetsko nasleđe od Evropljana i Azijata, ali ni od ostalih Afrikanaca. Ispitivanjem genetskog materijala dođeno je do zaključka da Bušmani svoje gene nisu nasledili ni od jedne poznate zajednice naroda na svetu, dok svi ostali narodi imaju u sebi nasleđene gene Bušmana. To znači da su oni bili najbrojniji na svetu, nekada davno.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.