-->

Georgij Ivanovič Gurđijev (Георгий Иванович Гурджиев) je bio mistik koji je “školovan” u istočnjačkim manastirima sa ezoternim karakterom. Proputovao je Istok naširoko u potrazi za ezoternim znanjem i među njegovim najvećim postignućima su bile posete sufijskim manastirima, te manastiru Sarmong na Tibetu, o čijem radu je nerado govorio.




"Život je stvaran samo kada jesam" su predavanja Gurđijeva u kojima izlaže mudrost o čovekovom unutrašnjem i spoljašnjem svetu, putu da se pronađe svoje pravo sopstvo i probudi se iz sna koji okiva čovečanstvo. To je poslednji neobjavljeni deo spisa koje je Gurđijev zamislio i napisao kao svoje životno delo, u kojima pored svog učenja opisuje i svoje doživljaje na putu traganja za istinom.

Gurđijev je stvorio "sustav četvrtog puta", duhovnog učenja koje se nalazi između klasičnih "triju puteva" jogija, fakira i monaha. Njegov rad je preuzeo Uspenski (Пётр Демьянович Успенский ) te proširio učenje, ali isključivo na mentalnoj razini. Ali, Uspenski je insistirao na komercijalnoj upotrebi ezoternog znanja "neprocenjivog karaktera", te su se nakon toga zauvek razišli.

Predavanja OVDE



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.