-->

Sekte su izdvojene ili zatvorene grupe ljudi koje čvrsto slede svoja načela. Najčešće se sekta formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, koje je po uverenju članova sekte, ispravnije u odnosu na učenje osnovne grupe. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale. 

 


U početku sekta je bila neutralan pojam za jednu manjinsku grupu koja bi dolazila u konflikt sa većinom. Taj pojam se najčešće koristio u antičkim filozofskim krugovima, opisujući manje filozofske grupe. U tom smislu i rano hrišćanstvo se podrazumevalo kao sekta unutar judaizma. U srednjem veku pojmom sekte su opisivane jeretičke grupe koje su se odvajale od većinske Crkve. U moderno doba se pod sektama najčešće podrazumevaju zatvorene verske grupe, odnosno kultovi.

 

Dele se na:

Pseudohrišćanske sekte (sekte koje su se odvojile od zvaničnog učenja crkve). 

Jehovini svedoci

 

Najpoznatiji su Jehovini svedoci. Osnovani su 1851. u Bruklinu. Naziv su uzeli zbog „svedočenja o promeni“; agresivni su, izdaju letke, brošure i časopise preko Biblijskog/Gideonitskog društva. Organizovani su kao piramidalno preduzeće i za njih je čovek  ili "Svedok" ili "Demon" (zato nastoje da uključe cele porodice). Imaju oko 20 miliona članova; uzimaju 10-50% imovine, a starima 100% i stanove za čuvanje i negu.


Pseudohinduističke i dalekoistočne (osnova ovih sekti su budizam i hinduizam).

 

Poznati su po lošem, pojednostavljenom i zlonamernom tumačenju orijentalne filozofije i religije, kao što je pokret Hare Krišna koji nije ni budizam ni hinduizam. Osnivač je Šrimada Svarasvati (Višnavska verska zajednica veda za svesnost Krišne). Osnovani u Los Anđelesu. Ideja im je kombinacija Bakti joge i mantranja za dosezanje Nirvane. Izuzetna disciplina i kontrola uma - bez imovine, sna, slaba hrana, često mantranje, bez seksualnih odnosa, rad za sektu...



Sinkretističke (ove sekte predstavljaju mešavinu raznih religijskih pravaca, kao i okultizma i magije).

 

Sinkretičke sekte otvoreno priznaju svoje ciljeve, priznaju da koriste hipnozu, nekad i torturu, zabranjuju (često pod pretnjom smrću) izlazak članova iz sekte. Ima ih puno i izuzetno su finasijski jake, a nekada se kriju iza paravana metoda učenja (Silva metod), preduzeća (Multilevel marketing firme), kurseva jezika i računara (Maperi uma) ili se bave prostitucijom i trgovinom ljudima (Božja deca).


Satanističke (sekte koje zagovaraju Satanu kao vrhovnog Boga). Ovo su najopasnije i najdestruktivnije sekte.


- OTVORENO ZASTUPAJU I VELIČAJU ZLO, ANTISOCIJALNO I ANTIMORALNO PONAŠANjE – TAMNA STRANA (ĐAVO, SATANA, ŠEJTAN...)
- NISU REGISTROVANE I DELUJU TAJNO
- ČESTO PLOD BOLESNIH POJEDINACA (SAMOSTALNI PRATIKANTI) BEZ VEZE SA NEKOM ORGANIZOVANIJOM GRUPOM
- TERORISTIČKA ORGANIZACIJA – JEDNA ĆELIJA NE ZNA ZA DRUGU
- ODUZIMANjE ILI DAVANjE ŽIVOTA SHVAĆENO KAO STEPENICA NAPRETKA ILI JEDINI BEG OD SEKTE
- KOMBINACIJA VARVARSKIH (KRVAVIH) RITUALA, OKULTIZMA, VEŠTIČJE DOKTRINE, DROGA, MEDIJUMA ZA PRIZIVANjE I SL.

Najpoznatiji:

Ordo templi orientis


Osnovani 1895. godine. Karl Kelner (mason) hteo da ujedini tajna društva Rozenkrojc i Zlatnu zoru – Templare; 1902. godine ubija ga Teodor Rojs i preuzima red; 1912. u red ulazi Alister Krouli – satanista i duševni bolesnik i 1922. postaje vođa, a red postaje potpuno satanistički. Pod dejstvom droga u Egiptu doživljava halucinacije i "razgovara" sa demonom Ajvazom, piše Telemu (knjiga zakona) koju svi satanisti koriste, uvodi krvave rituale koje izvodi prvo u Ćefalu (Hram slobodne volje). Od 1922. do 1923. godine – ubistva, silovanja, ritualna sakaćenja, otmice i orgije postaju redovna priprema za „Novi Eon koji stiže“. Umire u ludnici prethodno pojevši svoju ruku.








Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.