-->

Pink Floyd su snimili novi album - sa starim muzičkim materijalima. Nekoliko minuta, koliko je moglo da se čuje na uzorku koji se pojavio na internetu, zvuči kao da je „skinut“ sa ranijih albuma.. I zaista, ova ploča se sastoji od muzičkih fragmenata iz ranijih vremena slavnog benda. Tačnije rečeno, radi se o ostacima sa snimanja poslednjeg studijskog albuma „The Division Bell“ iz 1994. godine.


„Preslušali smo 20 sati materijala“, rekao je gitarista Dejvid Gilmor, „i zaključili da su mnogi stari trenuci bili toliko lepi i magični da smo rešili da i upotrebimo. Naravno, osvežili smo ih modernom studijskom tehnikom, a dodali smo i nekoliko novih deonica - da bismo stvorili album koji je sa obe noge u 21. veku“.
Na „materijalima“ koje pominje Gilmor, osim njega su radili i bubnjar Nik Mejson i klavijaturista Rik Rajt, koji je umro 2008. godine. A četvrti član prvobitne postave Pink Floyda, basista Rodžer Voters, bio je u svađi sa ostalima i napustio je bend još 1985. Tako da nije ni učestvovao u snimanju albuma „The Division Bell“ – pa ne može da se čuje ni na ploči „The Endless River“.

Ima četiri strane, sve kompozicije su povezane, u jednoj jedinoj se peva, sve ostalo su instrumentali. Mnoge numere nose duge i elegične solo-deonice.
Motiv sa omota otvara prostor za mnoge interpretacije. Da li je to zaista poslednji album ostarelih majstora ili bi njihova karijera mogla da se nastavi? Bubnjar Nik Mejson nije tako protivan toj ideji (2015. namerava da objavio solo-album), ali za gitaristu Dejdiva Gilmora, to je definitivni kraj benda. U poslednjoj - i jedinoj otpevanoj - kompoziciji na albumu, „Louder Then Words“ on je sve pomalo filozofski obojio konstatacijom: „Gložili smo se i borili, ali ovo što ovde radimo je glasnije od reči“.



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.