-->

Livermor je grad u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Prema popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 80.968 stanovnika. I to je sve? Ne, nije sve, Livermor ima nešto što drugi nemaju. Nemaju tako staru sijalicu.




Ta sijalica je najstariji električni uređaj koji se koristi u kontinuiranom periodu. Postavljena je 18. juna 1901.godine u lokalnoj vatrogasnoj zajednici u pomenutom Livermoru i od tog dana, uz prekid od sedam dana tokom 1903. godine i za vreme nestanka struje 1937. i 1976. godine, ne prestaje da svetli.

Ovu sijalicu izumeo je Adolf A. Šale, a napravila ju je električna kompanija Šelbi. Ručno rađen stakleni mehur sa jedinstveno oblikovanim ugljeničnim punjenjem isijavao je konstantnih 60 vati na napon gradske mreže od 110 volti, dok danas ima svoj poseban izvor struje od 120 volti i svetli snagom od svega 4 vata. Ali, svetli. Već 115 godina.


Da bude jasnije: Te godine kada je postavljena Pikaso je održao prvu izložbu u Parizu, u Detroitu se začela misao o osnivanju Kadilaka, Ruzvelt je postao predsednik SAD, Markoni je izveo prvi transatlantski radio prenos, dodeljene su prve Nobelove nagrade, Gillette je predstavio prve… pa šta nego žilete…

A ako ćemo već, starija je od Wikipedia-e tačno 100 godina.

Ako vam je do “zevanja” u tu sijalicu ili biste se okušali u baksuzluku (možda pregori dok je gledate) - ovde je live



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.