-->

“Probrane” novinske vesti iz 1934. godine

“Probrane” novinske vesti iz 1934. godine

Zlato na Himalajima traži jedna ekspedicija, koju vodi profesor geologije Endrju Garik na Kolumbija univerzitetu.

Prelazeći prugu gine u Francuskoj svakog drugog dana po jedan čovek. To je utvrdila železnička statistika.

Mačke kolju zbog miševa u Roterdamu. Jedan holandski naučnik pronašao je naročiti ekstrakt od mačjeg mesa od koga miševi daleko beže, čim ga osete. Dovoljno je samo malo tog ekstrakta nasuti oko zida, pa da miševi, kako tvrdi taj Holanđanin, napuste kuću namirisanu tim mirisom.

Skoro 100.000 metara filma zabranila je u protekloj godini mađarska cenzura. Novine pišu da je većina filmova zabranjena zbog nemoralne sadržine, a ne zbog političkih razloga.

Samoubilački rekord postigla je Šandora Bečija, činovnica u Debrecinu. Ona je sada pokušala da sebi po pedeseti put oduzme život. Pre nego što je namakla omču oko vrata, popila je veliku količinu ruma i špiritusa. Ukućani su na vreme stigli i presekli uže tako da žena samoubica ni ovoga puta nije sebi oduzela život.

Zbog buva došlo je u versajskom parku do dvoboja između dva gospodina. Jedan od te dvojice tvrdio je da je dobio buve kad je bio na večeri kod onog drugog. Domaćin je pozvao klevetnika na dvoboj pištoljima. Srećom, duel je prošao bez krvi. Duelanti su se posle toga izmirili.

11 nezaposlenih radnika iz mesta Rio de Tara, u Braziliji, pronašli su jedan jeziv način da bar jednome od njih omoguće život. Oni su napunili 11 čaša rakijom i u deset čaša sipali su otrov. Sav svoj novac skupili su u jednu gomilu, zatim su ispili svih 11 čaša, koje su tako izmešali da se nije znalo u kojima je otrov, a gde nije. Desetorica su ubrzo umrli, a jedanaesti će moći sa dobijenim novcem da se izdržava još otprilike šest nedelja.

Apsadžija u Nantu, Pjer Odgar, imenovan je za viteza Legije časti zato što je sprečio bekstvo 50 osuđenika.

Greta Garbo se odista venčala s filmskim rediteljem Rubenom Mamulijanom. Venčanje je obavljeno ovih dana u malom mestu Vilijams u državi Arizona.

Veliku senzaciju u Engleskoj izazvala je vest da su u starim koledžima otkrivene komunističke ćelije. Među đacima koji su isterani sa koledža zbog svojih pogleda na društvo nalazi se i nećak Vinstona Čerčila, bivšeg ministra. On je u koledžu izdavao list „Izvan granica“. Mladić je izjavio da nije pravi komunista, ali da je protivnik rata, fašizma i starih koledža.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.