-->

Ko je bio Pulicer? Mađarski Jevrejin, Jozef Pulicer (Joseph Pulitzer), rođen je u blizini Segedina, u Mađarskoj, od oca Jevrejina, trgovca žitom i majke Nemice, strogo vaspitavane u duhu katolicizma.


The Pulitzer Prizes

 Poznat kao utemeljitelj “žute štampe”, poznatiji po nagradi koja nosi naziv po njemu. Sa svojih 17 godina bezuspešno “konkuriše” u austrijskoj vojsci, francuskoj Legiji stranaca i britanskoj vojsci. Napokon mu uspeva volja za ubijanjem kada je primljen u Confederate States Army, u toku građanskog rata u SAD gde, preko Hamburga, stiže u Boston. Ne znajući engleski, pošto mu je maternji nemački, biva raspoređen u regimentu sastavljenu od nemačkih dobrovljaca. Nakon rata nalazi posao kao nosač i kelner, da bi nakon toga postao američki državljanin. U međuvremenu je savladao engleski. Ne zadovoljava se konobarisanjem i Carl Schurz ga zapošljava kao dopisnika Westlichen Post-a, koji je inače izlazio na nemačkom jeziku. Nakon sledeće episode u New York Sun-u, kupuje propali St. Louis Evening Dispatch, za sitne novce i ujedinjuje ga sa Evening Pos St. Louis Post-Dispatch. Sledećih desetak godina donosi mu profit i označava ga kao osnivača onoga što vam je danas poznato kao “žuta štampa”. U, njemu smislenoj, borbi protiv konkurencije, često neposredno i aktivno učestvuje, što njegovu bolest, dijabetes, pogoršava. Kako to inače biva, novostečeno materijalno bogatstvo ga uvlači u politiku gde nema baš nekog uspeha – svi kandidati koje on podržava propadaju. Nudi novac i za osnivanje “škole novinarstva”, ali biva odbijen.

Kolumbija univerzitet prihvata njegov novac tek godinu dana nakon njegove smrti i ustanovljava takozvanu Pulicerovu nagradu. Pulicerovu nagradu dobijaju isključivo SAD državljani za razne oblasti (nije vezano samo za novinarstvo), a jedan od dobitnika je i Mihajlo Pupin.

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.