-->
Veliki Kneippov priručnik, učenje o zdravom životu i prirodnom lečenju

Sebastian Anton Kneipp (Knajp) bio je bavarski sveštenik i hidroterapeut. Po njemu je, svakako, nastao naziv Kneippova medicina ili Kneippova terapija, koja podrazumeva pored tretmana vodom i korišćenje biljaka u lečenju, kao i vežbanje i pravilnu ishranu.
knajp

Kneipp, oboleo od tuberkuloze, dolazi slučajno 1849. godine do knjižice „Učenje o lekovitosti sveže vode“ od Johanna Siegmunda Hahna (1696 – 1773), nakon čega počinje svakodnevno kupanje u ledenom Dunavu. Uslovno rečeno kupanje, jer je ulazio u vodu samo do pola na nekoliko sekundi. Sledeće dve godine usavršava „tehniku“ polivajući se hladnom vodom iz kablića. Nakon što je ustanovljeno da je ozdravio počinje lečenje drugih, sada već kao sveštenik. Poznat je njegov prvi „recept“ koji je „prepisao“ nekoj devojci oboleloj od žutice – „ ...više puta u toku dana kvašenje vodom i sok od rotkve ujutru i uveče“.
I pored više prijava da nije kompetentan da leči ljude nastavlja sa takvom praksom i ubrzo se širi vest o svešteniku „koji ume da leči“.
U uvodu knjige „Moje lečenje vodom“, koju je završio 1886. godine, navodi „ ...da bi bilo nesavesno i nezahvalno onemogućiti pomoć nevoljnicima na način koji je njemu doneo spasenje“.

Kneipp


Zanimljivost: Početkom dvadesetog veka Kneipp je, nakon Bismarcka, bio najpoznatiji Nemac u SAD. Pod pokroviteljstvom „Kneipp saveza“ danas postoji preko 600 „Kneipp udruženja“. Jedna ruža (slika levo), jedan most i neki medikamenti nose njegov naziv.


Knjiga Veliki Kneippov priručnik, učenje o zdravom životu i prirodnom lečenju nalazi se OVDE

Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.