-->
Pošto je tako vezan za neskrašeno stanje, Satana nema sigurno boravište, jer iako je zbog svoje anđeoske prirode neka vrsta gospodara u vodi i vazduhu, on nema, zbog Božije kazne, sigurno boravište na zemlji. 

Priča o Đavolu, Danijel Defo 

Salman


Ahmed Salman Rušdi, romanopisac i esejista. Njegov književni stil neki nazivaju, ne sasvim pogrešno, magičnim realizmom. Magični realizam je spoj fantazije, mitova i realnog života. (Podsetnik; jedan od najpoznatijih predstavnika, u suštini jedinstven slučaj i rodonačelnik magičnog realizma je Gabrijel Garsija Markes).
Rušdi predstavlja jednog od najznačajnijih pisaca 20. veka, ali nikako zbog književnih dostignuća. Tu je „tropa“. Značaj mu je u izazivanju skandala i kontroverzi.

Svojim romanom Satanski stihovi izazvao je (svojevremeno) ovo:

Mi smo od Alaha i Alahu ćemo se vratiti. Obaveštavam sve hrabre muslimane sveta da su:
Autor Satanskih stihova, teksta koji je napisan, uređen i objavljen protiv Islama, proroka Islama i Kurana, kao i svi urednici i izdavači koji su bili svesni njegovog sadržaja, osuđeni na smrt. Pozivam sve muslimane gde god da se nalaze u svetu da ih ubiju bez odlaganja, kako se više nikad niko ne bi usudio da vređa sveta verovanja muslimana. Ko kod bude ubijen izvršavajući ovaj cilj postaće mučenik, Inšalah. U međuvremenu, ako neko ima pristup autoru knjige, ali nije u mogućnosti da izvrši egzekuciju, treba da obavesti druge kako bi Rušdi bio kažnjen za svoja dela. 

Tadasnji iranski verski vođa Homeini izriče 1989. godine smrtnu presudu za Salmana Rušdija i obećava nagradu od četiri miliona dolara za njegove ubice. Godine 1998. tadašnji predsednik Irana Hatami povlači presudu. Islamski fanatici tvrde i dan danas da se verski zakoni ne mogu menjati i da smrtna presuda ne moze biti ukinuta kada se jednom dosudi. Rušdiju je posebno otežavajuća okolnost što je i sam musliman.

Islam u ova vremena prolazi ono što je hrišćanstvo prošlo u vreme Inkvizicije. Taman tolika je i razlika, u godinama, između učitelja i učenika. Ako treba podsetnik: islam je u začetku bio hrišćanska verska sekta.

Knjigu Satanski stihovi možete preuzeti OVDE




Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.