-->

(Wilhelm Reich) Austrijski (nemački) psihoanalitičar i naučnik koji je uveo radikalne metode u psihijatrijskom lečenju, po Frojdovim metodama. Jevrejin po poreklu, iz porodice koja nije bila bliska jevrejskoj tradiciji.

Beži iz Nemačke od nacista 1939. godine u SAD (iz zla u gore). Smatra se, između ostalog, „ocem“ orgonske energije, „sveprisutne sile koja je temelj života“. Radio kao psihijatar u Berlinu i bio član Komunističke partije Nemačke. Tih godina objavio je knjige „Seksualna revolucija“ i „Masovna psihologija fašizma“. U ovoj drugoj je tvrdio da je fašizam posledica seksualne represije, a i da je komunizam svojevrsni „crveni fašizam“. Zbog toga je izbačen iz komunističke partije, a ovu knjigu su kasnije zabranili nacisti. Kada je stigao u SAD skrenuo je pažnju na sebe nizom članaka o orgonu i političkim stavovima. Američka agencija za hranu i lekove je počela da istražuje njegovo delovanje. Sud je 1954. naredio spaljivanje svih knjiga i dokumenata koji su pominjali orgonsku energiju. Zbog ignorisanja naredbe suda da prekine prodaju akumulatora orgona osuđen je na dve godine zatvora 1956. Umro je u zatvoru novembra 1957. godine, u legitimnim naslednicima nacizma, Sjedinjenim Američkim Državama.




Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.