-->

Blog je jednostavno oblik objavljivanja informacija na internetu. Može biti individualni i kolaborativni. 

 

Terminološki za sada nema dinstinkcije (termin koji znači tačno razlikovanje pojmova) kao u engleskom jeziku gde se termin weblog koristi za kolaborativne (blog u kojem nekoliko ljudi zajedno učestvuje) i blog za individualne projekte (sama reč kaže). Mogu biti u obliku časopisa, tematski ili bilo kakvi.
Blogovi se dele prema specifičnosti teme o kojoj se piše. Pojedini blog alati omogućavaju kategorizaciju tekstova, dok su drugi pisani sa posebnom svrhom. Najčešća pojava su nespecifični blogovi koji zadiru u razne teme. Blogeri vrlo često nastupaju kao sekta. Čest je običaj ostavljanja komentara, odnosno međusobne pohvale istomišljenika.


Neke od popularnih blog platformi su Blogger koji omogućava kolaborativni blog, te upload bloga na lokaciju po želji i dobar je izbor u slučaju potrebe promene lokacije, a takođe ima napredno upravljanje komentarima, moderiranje i Google Ad-sense integraciju i Wordpress koji nudi mogućnost instalacije na vlastite stranice ili besplatni server. Prednost Wordpressa je u tome što možete napraviti sajt na localhostu i kada, prema vašoj proceni, bude spreman za objavljivanje – prebacite ga na javni host, bez gubljenja vremena i novca.

Individualni blogovi često predstavljaju trač rubrike koje prenose minorna događanja, glasine i osobne stavove. Kako najčešće nemaju uredništvo, već se radi o laicima koji samostalno iznose teme koje su interesantne njima i uskoj skupini istomišljenika, javno mnjenje blogove često smatra neozbiljnim.
Ozbiljni kolaborativni projekti zbog svoje ažurnosti često ne zaostaju za masovnim medijima. U tzv. ozbiljnoj stampi često se prenose informacije iznesene na blogovima, što upućuje da ovaj informativni sistem ponekad ima znatni uticaj. I drugi elektronski mediji, primer TV, povremeno znaju prenositi vesti publikovane na blogovima, što dovodi do toga da raste uticaj koji tzv. A-blogeri imaju i kroz klasične medijske kanale.
Blogovanje mnogi smatraju jednim od najbržih načina da svako može da iznese svoje ideje, mišljenja, kritike i sposobnosti ostatku sveta. Dakle, blogujte.


Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.