-->

Mladi Frankenštajn (Young Frankenstein) je američka filmska komedija iz 1974. godine. Radnja se odvija oko doktora Frederika Frankenštajna, koji ne želi imati ikakve veze sa svojim slavnim dedom Frankenštajnom, ali silom prilika ipak završi u jednom dvorcu u kojem kreće stvarati čudovište od leša.

 

Film je parodija klasičnih filmova strave 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih, poglavito raznih filmskih adaptacija slavnog romana Frankenstein Mary Shelley. Kako bi se pojačao ugođaj tog razdoblja, film je snimljen u crno-beloj tehnici.
Mladi Frankenštajn je bio treći najuspešniji film te godine, a časopis Total Film ga je stavio na 28. mesto na listi "50 najboljih komedija svih vremena", Bravo TV na 56. mesto na listi "100 najsmešnijih filmova", dok ga je Američki filmski institut stavio na 13. mesto na AFI-jevoj listi 100 godina... 100 smehova. Godine 2003., Državni filmski registar ga je uključio na listu očuvanja zbog "kulturnog, istorijskog i estetskog značaja".



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.