-->

Ničeov spis Rođenje tragedije posvećen je na krajnje specifičan način i problemu muzike. Sama muzika nije bila povod za nastanak ovog dela, ali sam predgovor posvećen je Rihardu Vagneru, u kome Niče ističe kako umetnost vidi kao čovekov najveći zadatak, kao njegovu primarnu, metafizičku delatnost i dodaje da su Šopenhauerova ontologija i njegovo tumačenje muzike bili od prethodnog značaja za formiranje njegovog pogleda.


Niče



Vagnerova muzika, o kojoj on govori, a koje „lažljivci i licemeri treba da se čuvaju“, ima za zadatak da izrazi više puta isticani duh izvršioca tog zadatka, odnosno Vagnera, iz čije muzike izrasta ono demonsko što svoje poreklo ima u neiscrpnim dubinama. Smatrao je da jedino muzika poseduje čist i katarzički vatreni duh dok sve ono što se naziva kultura, obrazovanje i civilizacija, moraće jednog dana da izađe pred nepogrešivog sudiju Dionisa. Muzika, po mišljenju Ničea, ima analogiju u filozofiji koja je delima Kanta i Šopenhauera uspela da utvrdi granice Sokratove dijalektike i njoj suprotstavi stvar po sebi, odnosno samu volju.


Treba imati u vidu i dva kasnija Ničeova dela - „Slučaj Vagner“, i „ Niče contra Vagner“, koja ukazuju na naknadni odnos Ničea prema Vagneru, kao i na njegov odnos prema muzici. Sam Niče ističe kako je svoj odnos prema Vagneru promenio negde oko 1876.godine. Vagner, po njegovim kasnijim rečima, ne spada u istoriju muzike. U pomenuta dva pozna dela Niče je, suprotstavljajući se sad Vagneru, čiju je muzičku dramu on na početku svoje filozofije video kao drugi lik antičke tragedije, isticao da se u muzici mora tražiti supstancija, da ona mora biti "vesela i duboka, kao popodne u oktobru". Vagner je po njegovom mišljenju „oborio fiziološku pretpostavku dotadašnje muzike“ i zato se ona na neki način ne može izlečiti od toga da bude moderna. Ono što je Vagneru nedostajalo jeste upravo to što on nije dramatičar - Vagneru „muzika ne znači samo muziku i na taj način ona ostaje samo sredstvo i stoga je potrebna i literatura „da ubedi svet da muziku shvati ozbiljno, duboko, jer ona znači beskraj".


Rođenje tragedije (KLIKOM DO KNJIGE)

Ne dozvolimo da muzika služi za odmor - Niče



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.