-->

Henri Makarti, Henri Altrim, Vilijem Boni - poznatiji kao Bili Kid, život je završio u 21 godini i od 1881. počiva u grobu u Fort Samneru u državi Novi Meksiko. SAD je sklona da romantizuje, pa i glorifikuje, neke bandite iz svoje prošlosti iz mnogo razloga (a glavni je industrija zabave), ali se u slučaju Bili Kida otišlo najdalje. O njemu je snimljena gomila filmova i ni u jednom glavni junak nije blizu svom istorijskom liku.


Taj lik je surova biografija sa divlje, zapadne granice Amerike: priča o dečaku koji je sa 14 godina ostao sam (majka mu je umrla od tuberkuloze, a otac ga napustio mnogo pre toga), koji je prinuđen da preživljava. U zatvor je prvi put dopao zbog pljačke, da bi sa 17 godina prvi put ubio. Od tada će, do kraja svog kratkog života, biti begunac, razbojnik i ubica. Bio je u bandi kradljivaca konja, u to vreme rizičnom, ali profitabilnom biznisu. Na svom odmetničkom putu ubio je verovatno oko 9 ljudi po mišljenju znalaca, a ne 21 kako se pripoveda.

Ubistvo dva šerifova pomoćnika nije međutim moglo da mu bude oprošteno, pa, ucenjen na tadašnjih 500 dolara nije imao mnogo šansi protiv odlučnog šerifa Gareta. Ubijen je u julu 1881. pod ne sasvim razjašnjenim okolnostima. Pat Garet nagradu međutim nije dobio, jer je gonjenog ubio, a trebalo je da ga privede.

Bili Kid bi, po svoj prilici, ostao jedan od mnogih zaboravljenih lokalnih bandita, da Pat Garet nije, godinu dana posle likvidacije, napisao senzacionalističku biografiju svoje žrtve „Pravi život Bilija Kida”, koja je postala veoma popularna i podstakla mnoge imitacije: osam meseci od smrti bilo je objavljeno čak osam njegovih životopisa koji su bili bestseleri svog doba. Iznad groba Bili Kida u Fort Samneru je inače gvozdeni kavez koji treba da spreči krađu nadgrobnog kamena, koji je dosad tri puta odnošen i pronalažen (prvi put se nije znalo gde je punih 26 godina, da bi bio otkriven u jednoj varoši u Teksasu).

Garet je sa mesta šerifa Okruga Linkoln otišao na mesto carinika, a kasnije je zapao u finansijske teškoće kao farmer, da bi bio ubijen 1908. posle jednog spora vezanog za njegovu zemlju.



Download Knjiga

Šta je Nostalgija Zanimljivosti?

Možda prvo reći šta znači nostalgija? Kovanica nastala od (staro)grčkih reči nóstos álgos, što bi značilo kuća i bol. Nije teško zaključiti...

Čitanije

.